Kiedy rozpatruje się temat wsparcia dietetyczno-suplementacyjnego profilaktyki chorób jelit, myśli często uciekają do popularnych probiotyków i błonnika. Jednak okazuje się, że w cieniu tych dobrze poznanych bohaterów w danym obszarze mogą działać również inni agenci specjalni, mający ogromne znaczenie dla naszego układu pokarmowego. Chodzi tu o maślan sodu i nukleotydy dietetyczne, które mogą stanowić innowacyjne połączenie w obszarze badań i potencjalnych terapii chorób jelit. Zarówno maślan, jak i nukleotydy wykazują interesujące zdolności do wspierania komórek nabłonka jelitowego, modulowania mikrobioty oraz wpływają na układ immunologiczny, co daje szanse na otwarcie nowych strategii terapeutycznych w dziedzinie gastroenterologii i dietetyki.
Zadaniem niniejszego artykułu jest zatem przeanalizowanie mechanizmów działania i synergii tytułowych substancji w perspektywie innowacyjnych działań wspierających funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Analizując ich właściwości, można też dojść do wniosku, że zarówno maślan sodu, jak i nukleotydy dietetyczne mogą być obiecującym i strategicznym elementem w dietoterapii przewodu pokarmowego.
Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego, związku pochodzącego z grupy krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (SCFA), naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym człowieka. Kwas masłowy to główne źródło energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita grubego. Powstaje na drodze fermentacji błonnika pokarmowego przez bytujące tam korzystne bakterie jelitowe, m.in. Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp. [1]. W niewielkich ilościach można go również dostarczyć z pożywieniem w produktach takich jak mleko krowie, masło, niektóre rodzaje sera czy kapusta kiszona [2]. W suplementacji dietetycznej ze względu na labilność chemiczną, niską trwałość i bardzo nieprzyjemny zapach kwasu masłowego wykorzystywane są jego sole, najczęściej pod postacią maślanu sodu [3]. Nowa technologia produkcji z mikrootoczkowaniem w matrycy trójglicerydowej pozwoliła na skuteczne stosowanie tej naturalnej, bezpiecznej substancji w terapii drogą doustną [4].
Doniesienia naukowe dowodzą, że kwas masłowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, wykazuje m.in. działanie ochronne, cytoprotekcyjne, przeciwzapalne, immunomodulujące i wzmacniające barierę jelitową. Opisano korzystne skutki działania kwasu masłowego w leczeniu uzupełniającym w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, przewlekłym zapaleniu jelit po radio- i chemioterapii, zapaleniu zbiornika jelitowego, chorobie uchyłkowej, biegunkach infekcyjnych i zaburzeniach czynnościowych jelit [4].
Liczne badania wykazały, że zwiększona dostępność maślanu w jelicie powoduje aktywację szlaków przeciwzapalnych i hamowanie szlaków prozapalnych. Mechanizm ten polega na inhibicji cytokin prozapalnych takich jak IFN-γ, TNF-α, IL-1β, IL-6 i IL-8 i stymulację cytokin przeciwzapalnych, regulujących, takich jak IL-10 i TGF-β. Jako regulator stanu zapalnego potrafi również hamować sygnalizację IFN-γ [5].
Kwas masłowy związany z funkcją odpornościową pomaga również promować integralność bariery jelitowej, co zapobiega występowaniu zespołu nieszczelnego jelita [6]. Jako paliwo dla komórek nabłonka jelitowego zwiększa produkcję mucyny, śluzu ochronnego, wywołując zwiększony efekt adhezji niektórych bakterii [7].
U chorych z IBS zwiększenie stężenia kwasu masłowego w świetle jelita pozwala unormować motorykę przewodu pokarmowego, zmniejszyć nasilenie biegunki poprzez regulację procesów wchłaniania, zwiększyć integralność i poprawić funkcjonowanie bariery jelitowej poprzez przywrócenie właściwego składu mikrobioty jelitowej – współuczestnika zjawisk biorących udział w patogenezie IBS [8, 9].
Dzięki umiejętnościom absorpcji wody i elektrolitów maślan przynosi efekt przeciwbiegunkowy także w zespole krótkiego jelita, wrodzonej biegunce chlorkowej, w biegunce z atrofią błony śluzowej jelita grubego w przebiegu długotrwałego żywienia pozajelitowego czy w biegunce będącej skutkiem antybiotykoterapii. W tym ostatnim przypadku badania wykazały ścisły związek biegunki poantybiotykowej ze spadkiem liczby bakterii produkujących maślan w świetle jelita [10].
Zdolność maślanu do modulowania odpowiedzi zapalnej, dostarczanie energii dla kolonocytów i wspieranie bariery jelitowej czyni go atrakcyjnym kandydatem do terapii chorób, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego-Crohna. W przypadku powyżej wymienionych chorób zapalnych dochodzi do uszkodzeń błony śluzowej końcowego odcinka jelita cienkiego oraz okrężnicy. Maślan sodu, oddziałując na poziomie nabłonka, prowadzi do jego regeneracji i przyspiesza gojenie powstałych uszkodzeń [11].
Nukleotydy są związkami wewnątrzkomórkowymi o małej masie cząsteczkowej. Odgrywają kluczową rolę w prawie wszystkich procesach biochemicznych w organizmie człowieka [12]. Jako jednostki strukturalne DNA i RNA będą naturalnie obecne też we wszystkich produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w postaci wolnych nukleotydów, jak i sprzężonych z kwasami nukleinowymi. Stężenia RNA i DNA w żywności zależą głównie od gęstości jej komórek, dlatego też mięso, ryby i nasiona będą miały większą zawartość kwasów nukleinowych niż luźniejsze komórkowo w swojej strukturze owoce, jaja czy mleko [13]. Choć nasze ciało jest w stanie produkować nukleotydy samodzielnie, korzyści płynące ze spożywania ich z żywnością czynią je ważnym elementem zdrowej diety.
Nukleotydy dietetyczne pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową, odporność oraz wzrost, rozwój i naprawę tkanek [14, 15].
Dodatkowe wsparcie suplementacyjne może skracać czas rekonwalescencji i pozwalać na szybszy powrót do zdrowia po infekcjach, zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z nadmierną eksploatacją układów immunologicznego czy pokarmowego, których tkanki charakteryzują się szybką proliferacją i krótką rotacją komórkową. W takich też sytuacjach nukleotydy dietetyczne zyskały status warunkowo niezbędnych i dietetyczna suplementacja tych związków z zewnątrz może być niezbędna do podtrzymania wzrostu i utrzymania komórek w tych tkankach [16, 15].
Obecnie wiadomo, że tkanki jelit i układu odpornościowego są blisko spokrewnione, gdyż wiele komórek nabłonka jelitowego wykazuje aktywność immunologiczną i może wytwarzać różne cytokiny - cząsteczki immunomodulujące i regulujące odpowiedź układu odpornościowego [15].
Doniesienia naukowe wskazują, że nukleotydy wzmacniają dojrzewanie komórek nabłonka jelita cienkiego enterocytów [16]. Dowiedziono, że enterocyty to nie tylko komórki absorpcyjne, ale też komórki, które biorą udział w procesach związanych z odpowiedzią immunologiczną, a mianowicie z produkcją cytokin i prezentacją antygenu. Nukleotydy zawarte w pożywieniu mogą przyczyniać się do dojrzewania układu limfatycznego związanego z jelitami. Istnieje wiele dowodów na to, że egzogenne nukleotydy zwiększają odpowiedź proliferacyjną na limfocyty T zależne od mitogenów [16, 17].
Przeglądy reprezentatywnych badań klinicznych [18, 19, 20] osób dorosłych zdrowych i uprawiających sport z różnym stopniem intensywności wykazały, że dłuższa, 60-dniowa, suplementacja diety złożonym preparatem nukleotydowym wpłynęła pozytywnie na profil kortyzolu i IgA w wydzielanej ślinie po treningu. Układ odpornościowy z powodu wysiłku potreningowego może przejściowo ograniczać swoje funkcje głównie z powodu zwiększonego poziomu kortyzolu. W grupach otrzymujących suplement z nukleotydami u wytrenowanych osób powysiłkowe poziomy IgA w ślinie były znacząco wyższe w porównaniu z grupami placebo i kontrolnymi, natomiast poziomy kortyzolu po wysiłku były znacznie niższe w porównaniu z grupą placebo i kontrolną. Odkrycia te wskazują, że długoterminowa suplementacja nukleotydami może przeciwdziałać odpowiedzi hormonalnej związanej ze stresem fizjologicznym, powodując zwiększoną odpowiedź immunologiczną.
Nukleotydy dietetyczne mogą być wskazane zwłaszcza w stanach kompensacji nadmiernej eksploatacji układu odpornościowego, kiedy w warunkach stresu komórkowego, wyczerpania lub infekcji szybko proliferujące komórki układu odpornościowego i pokarmowego nie są w stanie zaspokoić potrzeb nukleotydowych endogennie [12].
Perspektywy terapeutyczne i dalsze badania
Stosowanie maślanu sodu i nukleotydów dietetycznych jako agentów specjalnych wspierających zdrowie jelit ma ogromny potencjał terapeutyczny. Wspomaganie prawidłowego mikrobiomu jelitowego i ochrona bariery jelitowej może mieć pozytywny wpływ na wiele schorzeń, w tym na zespół jelita nadwrażliwego, choroby zapalne jelit, nietolerancje pokarmowe czy otyłość. Z uwagi na fakt, że maślan sodu bardzo łatwo się wchłania już w górnych odcinkach przewodu pokarmowego, warto wybierać preparaty z mikrootoczkowanym maślanem w kapsułkach dojelitowych, co pozwoli na dostarczenie kwasu masłowego do jelita grubego w jak największych ilościach [4, 3].
POLECAMY
Bibliografia
- Lewandowski K., Kaniewska M., Karłowicz K. et al. The effectiveness of microencapsulated sodium butyrate at reducing symptoms in patients with irritable bowel syndrome. Gastroenterology Rev, 2022, 17 (1), s. 28–34.
- Mayorga-Ramos A., Barba-Ostria C., Simancas-Racines D. et al. Protective role of butyrate in obesity and diabetes: new insights. Frontiers in Nutrition, published online, 2022 Nov 24. doi: 10.3389/fnut.2022.1067647.
- Banasiewicz T., Borycka-Kiciak K., Kiciak A. et al. Butyric acid in bowel inflammations. Przegląd Gastroenterologiczny, 2010, 5 (5), s. 251–257. doi: 10.5114/pg.2010.17261.
- Skrzydło-Radomańska B. Application of butyric acid preparations in clinical practice. Lekarz POZ, 2019, 5(1), s. 67–74.
- Mowat A.M., Agace W.W. Regional specialization within the intestinal immune system. Nat Rev Immunol, 2014, 14, s. 667–685.
- H. Yan, K.M. Ajuwon. Butyrate modifies intestinal barrier function in IPEC-J2 cells through a selective upregulation of tight junction proteins and activation of the Akt signaling pathway, published online, 2017 Jun 27.
- Jung T.-H., Park J.H., Jeon W.-M. et al. Butyrate modulates bacterial adherence on LS174T human colorectal cells by stimulating mucin secretion and MAPK signaling pathway. Nutr Res Pract, 2015 Aug, 9(4), s. 343–9. doi: 10.4162/nrp.2015.9.4.343.
- Leonel A.J., Alvarez-Leite JI. Butyrate implication for intestinal function. Curr Opin Nutr Metab Care, 2012, 15, s. 474–479.
- Radwan P., Skrzydło-Radomańska B. Rola mikroflory jelitowej w zdrowiu i chorobie. Gastroenterol Prakt, 2013, 2, s. 1–11.
- Bartlett J.G., Clinical practice. Antibiotic-associated diarrhea. N Engl J Med, 2002, 346, s. 334–339.
- Andoh A., Bamba T., Sasaki M. Physiological and antiinflamatory roles of diatery fiber and butyrate in intestinal functions. J Parent Ent Nutr, 1999, 23, s. 70–3.
- Hess J.R., Greenberg N.A. The role of nucleotides in the immune and gastrointestinal systems: potential clinical applications, Nutrition in Clinical Practice, 2012 April, 27(2), s. 281–294.
- Schloerb PR. Immune-enhancing diets: products, components, and their rationales. JPEN J Parenter Enteral Nutr, 2001, 25(2)(suppl), S3–S7.
- Carver J.D., Walker W.A. The role of nucleotides in human nutrition. J Nutr Biochem, 1995, 6, 58–72.
- Gil A. Modulation of the immune response mediated by dietary nucleotides. European Journal of Clinical Nutrition, 2002 Aug, 56, s. 3.
- Uauy R., Quan R., Gil A. Nucleotides in infant nutrition w: Nutritional and biological significance of dietary nucleotides and nucleic acids. Barcelona, Doyma, 1996, s. 169–180.
- Rueda R., Gil A. Influence of dietary compounds on intestinal immunity. Microbial Ecol Health Dis, June 2000, 12(S2), s. 146–156. doi:10.3402/mehd.v12i2.8068.
- Naughton L.Mc., Bentley D.J., Koeppel P. The effects of a nucleotide supplement on salivary IgA and cortisol after moderate endurance exercise. J Sports Med Phys Fitness, 2006 Mar, 46(1), s. 84–9.
- Naughton L. Mc., Bentley D.J., Koeppel P. The effects of a nucleotide supplement on the immune and metabolic response to short term, high intensity exercise performance in trained male subjects. J Sports Med Phys Fitness, 2007 Mar, 47(1), s. 112–8.
- Waslien C.I., Calloway D.H., Margen S. Uric acid production of men fed graded amounts of egg protein and yeast nucleic acid. Am J Clin Nutr, 1968 Sep, 21(9), s. 892–7, doi: 10.1093/ajcn/21.9.892.