Maca – właściwości i zastosowanie

ABC prawidłowego żywienia

Korzeń rośliny maca słynie ze swoich cennych właściwości odżywczych i leczniczych. Od setek lat był zwyczajowo spożywany przez ludność zamieszkującą tereny Ameryki Południowej. Spożycie tej rośliny wiązano głównie z poprawą popędu seksualnego oraz płodności. Udowodniony potencjał terapeutyczny Lepidium meyenii wynika z obecności w jego składzie licznych związków biologicznie aktywnych.
Maca (Lepidium meyenii) zwana też „peruwiańskim żeń-szeniem” to dwuletnia roślina należąca do rodziny krzyżowych. Uprawiana jest na andyjskich płaskowyżach Peru i stanowi nieodzowny element diety ludności zamieszkującej tamtejsze tereny [1]. W żywieniu wykorzystuje się bulwiasty korzeń rośliny oraz najniższą część łodygi (hipokotyl), które wykazują właściwości lecznicze [2]. Od stuleci korzeń macy słynie z właściwości rewitalizujących i wzmacniających organizm. Przez miejscowych uznawany jest za afrodyzjak zwiększający popęd seksualny u mężczyzn oraz płodność u kobiet [3]. Maca charakteryzuje się specyficznym, często nieakceptowanym, pikantnym smakiem oraz zapachem przypominającym toffi. Najczęściej spożywana jest w postaci tradycyjnego fermentowanego napoju „maca chicha” oraz w formie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyki; absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dietetyk praktyk specjalizujący się w zakresie żywienia w sporcie i edukacji żywieniowej.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI