Dane FAOSTATU (Food and Agriculture Organization of the United Nations) wskazują, że spożycie ryb i owoców morza w Polsce jest niskie. Dane na temat struktury spożycia ryb i owoców morza przedstawiono w tabeli 1. Dane głównego urzędu statystycznego z 2017 r. wskazują, że przeciętnie 1 osoba w gospodarstwie domowym w 2016 r. spożywała 0,32 kg ryb na osobę miesięcznie [2]. Wyniki WOBASZ (Wieloośrodkowego Ogólnopolskiego Badania Stanu Zdrowia Ludności) wskazują, że spożycie ryb w polskiej populacji należy do niedostatecznych. Konsumpcja ryb wśród mężczyzn wynosiła około 16 g dziennie (zalecane spożycie wynosi 35 g dziennie), a w grupie kobiet 15 g dziennie (zalecane 30 g dziennie). Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że spożycie ryb w Polsce kształtuje się od kilku lat na tym samym poziomie, około 12-13 kg/rocznie i spożywają przede wszystkim ryby takie, jak: mintaj, śledź, makrela oraz dorsz, a z ryb słodkowodnych pangę [3]. Ważne jest pochodzenie ryb, gdyż w wyniku zanieczyszczenia środowiska śledzie i łososie mogą zawierać dioksyny, PCB (polichlorowane bifenyle), rtęć, kadm, ołów, które gromadzą się w tłuszczu ryb i mogą być np. szkodliwe dla płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna być źródłem składników odżywczych. W momencie, gdy dieta nie pokrywa zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze należy rozważyć jej suplementację [3, 4]. Do rodziny omega-3 należy kwas alfa-linolenowy (ALA) zawarty w olejach roślinnych, kwas dokozoheksaenowy (DHA) oraz eikozpentatenowy (EPA), które są zawarte w tłustych rybach morskich [5]. Kwas EPA i DHA może powstać również w wyniku konwersji pod wpływem enzymów z kwasu ALA [6]. Do rodziny omega-6 należą kwas linolowy i arachidonowy. Przewaga w organizmie kwasów omega-6 hamuje syntezę EPA i DHA [3]. Głównym źródłem w diecie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 o szczególnych właści...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!