Jakie są najczęściej popełniane błędy w pracy psychodietetycznej z osobami otyłymi i jak ich unikać?

Case study

OPIS PRZYPADKU PACJENTA

Powód wizyty u dietetyka

Pacjentka boryka się z nadwagą i otyłością. Wielokrotnie podejmowała próby odchudzania, które kończyły się zwiększeniem masy ciała. Chciałaby podjąć kolejną próbę, choć bardzo obawia się efektu jojo. Nie pamięta takiego etapu w życiu, kiedy czuła się dobrze ze swoim ciałem. Ulega napadom objadania się, zwłaszcza słodyczy i kalorycznych przekąsek. Trudno jej określić, kiedy jest, a kiedy nie jest na diecie, bo zaczyna właściwie w każdy poniedziałek. Jest to osoba, która bardzo przejmuje się tym, co inni o niej pomyślą, zwłaszcza w pracy. Ma bardzo wiele negatywnych przekonań dotyczących odchudzania i swojego zachowania. Charakteryzuje ją sztywne myślenie o diecie, tworzy listy zakazanych produktów, wyklucza z diety słodycze podczas odchudzania. Wyraża ubolewanie nad swoją słabą siłą woli. Objada się w reakcji na stres i nieprzyjemne emocje.

Dane i pomiary

POLECAMY

Płeć Wiek Masa ciała Wysokość BMI
Kobieta 35 lat 95 kg 170 cm 32,87 kg/m2 ↑↑


Aktywność fizyczna

Częstotliwość treningu Rodzaj treningu Czas trwania jednostki treningowej
Nieregularnie wykonywany trening, głównie w okresach restrykcji żywieniowych. W okresie odchudzania trening intensywny, nawet codziennie. W okresach rezygnacji z odchudzania ograniczenie aktywności do minimum     Rower oraz treningi publikowane
w internecie    
1–2 h

Stan kliniczny

Choroby:

  • nie stwierdzono.
     

Dolegliwości:

  • okresowo występujące zaparcia.
     

Alergie i nietolerancje:

  • nie stwierdzono.
     

Stosowane leki:

  • nie stosowano.
     

Suplementacja:

  • witamina D w okresie jesienno-zimowym.
     

Wyniki ostatnich badań laboratoryjnych:

  • podwyższony poziom trójglicerydów w surowicy krwi,
  • podwyższony poziom glukozy w surowicy krwi.
     

Przebyte ciąże:

  • 1 ciąża, dziecko w wieku 5 lat.
     

Karmienie piersią:

  • nie.
     

Menstruacje:

  • regularne.
     

WYWIAD ŻYWIENIOWO-ZDROWOTNY

Dzienniczek żywieniowy 24 h – dzień powszedni

Godziny pobudki i snu

Wstaje ok. godziny 06:00; chodzi spać nieregularnie, ok. godziny 00:00–01:00

Godziny posiłków

Regularne do godzin popołudniowych i w dni powszednie. W momencie kiedy czas przestaje być ustrukturyzowany, zaczynają się problemy. Napady objadania się zdarzają się popołudniami i wieczorem oraz w weekendy

Rodzaje posiłków

Śniadanie w domu, drugie śniadanie w pracy, lunch, obiad i kolacja

Składniki posiłków

W zależności od ilości czasu. Śniadanie to najczęściej kanapki, jajka w różnych postaciach. Na...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; psycholog, psychodietetyk, szkoleniowiec, właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow By Ania; autorka szkoleń stacjonarnych oraz e-kursów psychodietetycznych, a także bloga Dbam o CUD i podcastów; obszar jej zainteresowań zawodowych to głównie zaburzenia odżywiania i naprawa relacji z jedzeniem, a także wypalenie zawodowe, zwłaszcza w zawodach pomocowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI