Jakie są najczęściej popełniane błędy w pracy psychodietetycznej z osobami otyłymi i jak ich unikać?

Analiza przypadku z przykładem przełomu terapeutycznego po zastosowaniu metod psychodietetycznych

Psychodietetyka

OPIS PRZYPADKU PACJENTA

Powód wizyty u dietetyka

Pacjentką boryka się z nadwagą i otyłością. Wielokrotnie podejmowała próby odchudzania, które kończyły się zwiększeniem masy ciała. Chciałaby podjąć kolejną próbę, choć bardzo obawia się efektu jo-jo. Nie pamięta takiego etapu w życiu, kiedy czuła się dobrze ze swoim ciałem. Ulega napadom objadania się, zwłaszcza słodyczy i kalorycznych przekąsek. Trudno jej określić, kiedy jest, a kiedy nie jest na diecie, bo zaczyna właściwie w każdy poniedziałek. Jest to osoba, która bardzo przejmuje się tym, co inni o niej pomyślą, zwłaszcza w pracy. Ma bardzo wiele negatywnych przekonań dotyczących odchudzania i swojego zachowania. Charakteryzuje ją sztywne myślenie o diecie, tworzy listy zakazanych produktów, wyklucza z diety słodycze podczas odchudzania. Wyraża ubolewanie nad swoją słabą siłą woli. Objada się w reakcji na stres i nieprzyjemne emocje.

Dane i pomiary

POLECAMY

PŁEĆ WIEK MASA CIAŁA WZROST BMI
Kobieta 35 lat 95 kg 170 cm 32,87 kg/m2 ⇑⇑


Aktywność fizyczna

Częstotliwość treningu Rodzaj treningu Czas trwania jednostki treningowej
Nieregularnie wykonywany trening, głównie w okresach restrykcji żywieniowych. W okresie odchudzania trening intensywny, nawet codziennie. W okresach rezygnacji z odchudzania ograniczenie aktywności do minimum Rower oraz treningi publikowane w internecie 1–2 h


Stan kliniczny

Choroby:

  • nie stwierdzono

Dolegliwości:

  • okresowo występujące zaparcia 

Alergie i nietolerancje:

  • nie stwierdzono

Stosowane leki:

  • nie stosowano 

Suplementacja:

  • witamina D w okresie jesienno-zimowym

Wyniki ostatnich badań laboratoryjnych:

  • podwyższony poziom trójglicerydów w surowicy krwi
  • podwyższony poziom glukozy w surowicy krwi 

Przebyte ciąże: 

  • 1 ciąża, dziecko w wieku 5 lat

Karmienie piersią:

  • nie

Menstruacje: 

  • regularne
     

 
WYWIAD ŻYWIENIOWO-ZDROWOTNY

Dzienniczek żywieniowy 24h – dzień powszedni
Godziny pobudki i snu Wstaje ok. godziny 6:00; chodzi spać nieregularnie ok. godziny 00:00–01:00
Godziny posiłków Regularne do godzin popołudniowych i w dni powszednie. W momencie kiedy czas przestaje być ustrukturyzowany, zaczynają się problemy. Napady objadania się zdarzają się popołudniami i wieczorem oraz w weekendy
Rodzaje posiłków Śniadanie w domu, drugie śniadanie w pracy, lunch, obiad i kolacja
Składniki posiłków W zależności od ilości czasu. Śniadanie to najczęściej kanapki, jajka w różnych postaciach. Na drugie śniadanie owsianki lub jogurty z owocami. Lunch to sałatki albo zamawiane gotowe zestawy. Obiady są jednodaniowe, raczej tradycyjne. Na kolacje pacjentka wybiera kanapki, sałatki albo placuszki
Komentarze Pacjentka określa swoje porcje jako duże. Tr...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; psycholog, psychodietetyk, szkoleniowiec, właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow By Ania; autorka szkoleń stacjonarnych oraz e-kursów psychodietetycznych, a także bloga Dbam o CUD i podcastów; obszar jej zainteresowań zawodowych to głównie zaburzenia odżywiania i naprawa relacji z jedzeniem, a także wypalenie zawodowe, zwłaszcza w zawodach pomocowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI