Homocysteina i apolipoproteina B – nowoczesne identyfikatory zdrowia sercowo-naczyniowego

Zapobieganie chorobom

Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) stanowią znaczący problem zdrowotny i społeczny, odpowiadając za 45% zgonów w Polsce. CVD to skutek stylu życia i czynników ryzyka, w tym miażdżycy, będącej główną przyczyną. Dieta bogata w żywność przetworzoną i nasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka obejmuje edukację społeczną, modyfikację stylu życia i farmakoterapię. Badania diagnostyczne, zwłaszcza laboratoryjne, są kluczowe w identyfikacji ryzyka. Homocysteina, endogenny aminokwas, związana jest z chorobami sercowo-naczyniowymi, szczególnie przy poziomie powyżej normy. Czynniki genetyczne i środowiskowe, jak dieta, wpływają na hiperhomocysteinemię. Apolipoproteina B, składnik lipoprotein, jest istotnym markerem chorób sercowo-naczyniowych. ApoB100, obecna w LDL, ma kluczową rolę w procesach miażdżycowych. Pomiar stężenia apoB jest przydatny w diagnozie i ocenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Ocenianie tych markerów jest istotnym elementem profilaktyki i diagnostyki chorób sercowo-naczyniowych.

Choroby układu sercowo-naczyniowego jako przyczyna zgonów

Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD, cardiovascular disease) we współczesnych czasach, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających się, stanowią poważny problem zarówno zdrowotny, jak i społeczny. Choroby te stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w polskiej populacji, gdyż statystyki wskazują, iż mogą odpowiadać za 45% zgonów ogółem. Do najczęstszych przyczyn zgonów w zakresie chorób układu sercowo-naczyniowego należy zaliczyć: chorobę niedokrwienną serca (23%), niewydolność serca (22%), miażdżycę (20%) oraz choroby naczyń mózgowych (19%) [1]. 
Choroby układu sercowo-naczyniowego są efektem stylu życia współczesnych ludzi oraz związanych z nim tzw. czynników ryzyka. Niestety są najczęściej skutkiem rozwijających się zmian miażdżycowych w tętnicach. Proces ten generują oraz nasilają takie czynniki ryzyka, jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca (szczególnie typu 2), nadciśnienie tętnicze, dyslipidemie, palenie tytoniu, przewlekły stres oraz mała aktywność fizyczna. Ważne jest, aby podkreślić również istotny wpływ diety na rozwój procesu miażdżycowego w tętnicach. Przyczynia się do tego dieta zawierająca duże ilości żywności wysoce przetworzonej, bogatej w cukry proste oraz nasycone kwasy tłuszczowe [2]. 
Częstość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego związanych z miażdżycą (ASCVD, atherosclerotic cardiovascular disease) oraz związana z nimi śmiertelność, ulegają obniżeniu w wielu krajach europejskich, przy czym wciąż pozostają główną przyczyną zachorowalności i zgonów [3]. 

Działania profilaktyczne

Dlatego też do działań profilaktycznych zalicza się zarówno edukację społeczną, działania mające na celu modyfikację stylu życia poszczególny...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med.; doktor w zakresie immunologii; adiunkt, wykładowca akademicki w Instytucie Dietetyki w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi; opiekun koła naukowego „Młodych dietetyków” oraz Samorządu Studenckiego; koordynator merytoryczny studiów podyplomowych „Dietetyka z elementami obesitologii”; diagnosta laboratoryjny

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI