Dziecko z nadwagą, diagnoza i postępowanie żywieniowe – opis przypadku

Food Forum Extra

Nadwaga i otyłość oraz powiązane z nimi jednostki chorobowe, takie jak cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze, stanowią coraz większy problem krajów wysoko rozwiniętych. Wzrost częstości występowania tzw. cywilizacyjnych chorób metabolicznych wynika przede wszystkim z powszechnej dostępności żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukry proste, przy jednoczasowym ograniczeniu aktywności fizycznej. Dużym problemem dla zdrowia publicznego jest to, że choroby te są coraz powszechniej raportowane w grupie nastolatków i coraz młodszych dzieci.

Aby redukować nadmierną masę ciała i, co za tym idzie, minimalizować rozwój chorób towarzyszących otyłości, zaleca się racjonalizację sposobu żywienia i wdrożenie aktywności fizycznej. Działania te u większości pacjentów przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia i utraty nadmiaru kilogramów. Istnieje jednak coraz większa grupa pacjentów – również w populacji pediatrycznej – u której wdrożenie aktywności fizycznej i diety o obniżonej wartości energetycznej nie prowadzi do osiągnięcia pożądanych rezultatów. Warto wówczas rozważyć diagnostykę w kierunku ukrytych nadwrażliwości pokarmowych, tzw. alergii IgA i IgG-zależnych, zwanych powszechnie (choć błędnie) nietolerancjami pokarmowymi. Szacuje się, iż przynajmniej w 20% populacji krajów rozwiniętych diagnozowane są nadwrażliwości na pokarm – są to zarówno alergie, jak i nietolerancje pokarmowe. Przyczyną problemów z nadmierną masą ciała mogą być niefizjologiczne reakcje organizmu na spożywany pokarm, prowadzące do rozwoju szeregu dolegliwości o charakterze przewlekłym, w tym problemów z nadmierną masą ciała. Zdiagnozowanie nadwrażliwości pokarmowej IgA i IgG-zależnej wymaga wdrożenia diety eliminacyjno-rotacyjnej, mającej na celu ograniczenie stanu zapalnego w organizmie. W mechanizmie opisywanej nadwrażliwości pokarmowej IgA i IgG-zależnej organizm „rozpoznaje” cząsteczki pokarmowe jako elementy szkodliwe, które należy wyeliminować z ustroju. Bezpośrednią przyczyną rozwoju opisywanych reakcji na pokarm jest wzrost przepuszczalności bariery jelitowej powstający w konsekwencji rozluźnienia ścisłych połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelita cienkiego, tzw. zespół jelita przesiąkliwego. Zwiększona przepuszczalność bariery może być konsekwencją przebytych zakażeń wirusowych, bakteryjnych czy pasożytniczych, ekspozycji na toksyny środowiskowe, nadmiernego stresu fizycznego (sport wyczynowy) i psychicznego, nadużywania alkoholu, stosowania leków (zwłaszcza niesteroidowych leków przeciwzapalnych NLPZ, antybiotyków i inhibitorów pompy protonowej), diety bogatej w konserwanty i dodatki do żywności.

Sprawnie działająca bariera jelita cienkiego pełni funkcję filtra, zapobiegając przenikaniu d...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI