Dieta wegańska dla osób dorosłych – wszystko co musisz wiedzieć przed jej rozpoczęciem

Diety

Weganizm jest ścisłą dietą roślinną, opartą wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Powody, dla których ludzie wybierają weganizm, są różne. Najczęściej są to kwestie etyczne, zdrowotne, związane z ochroną środowiska czy religijne [1]. W badaniu ankietowym przeprowadzonym wśród niemieckich konsumentów aż 89,7% odpowiedziało, że nie spożywa mięsa ze względów etycznych, ponad 69% – ze względów zdrowotnych, a prawie 47% – z uwagi na środowisko [2]. 

Według Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie (w tym wegańskie), są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe na każdym etapie życia (w tym w ciąży i w okresie niemowlęctwa) i mogą zapewniać korzyści zdrowotne podczas zapobiegania i leczenia niektórych chorób [3, 5]. Dieta roślinna związana jest z niższą masą ciała, może przynieść korzyści osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2, jest pomocna w normalizacji profilu glikemii i parametrów lipidowych [6–11]. Według badania Adventist Health Study II w porównaniu z osobami spożywającymi mięso laktoowowegetarianie i weganie są w dużo niższym stopniu zagrożeni cukrzycą typu 2. Weganie mieli nawet ponad dwukrotnie niższe ryzyko zachorowania w porównaniu do mięsożerców [11]. Dodatkowo zastosowanie niskotłuszczowej diety wegańskiej – w połączeniu z innymi czynnikami, takimi jak zaprzestanie palenia papierosów i spożywania alkoholu, redukcja stresu, zwiększenie aktywności fizycznej – przyczyniło się do cofnięcia się zmian miażdżycowych [12]. Wydaje się również, że wegetarianie są mniej zagrożeni rozwojem choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnieniem tętniczym krwi [8, 13, 14].

POLECAMY

Jednak aby odnieść korzyści zdrowotne ze stosowania diety roślinnej, należy zwrócić większą uwagę na niektóre składniki odżywcze. Poniżej znajduje się ich opis.

Dieta roślinna związana jest z niższą masą ciała, może przynieść korzyści osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2, jest pomocna w normalizacji profilu glikemii i parametrów lipidowych. 

 

Białko 

Weganie zazwyczaj odznaczają się niższym spożyciem białka w porównaniu do osób na diecie mięsnej [15, 16]. Wraz z dietą należy spożywać aminokwasy egzogenne, które rozproszone są w różnych produktach roślinnych. Najwięcej białka znajduje się w roślinach strączkowych (2...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI