Weganizm jest ścisłą dietą roślinną, opartą wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Powody, dla których ludzie wybierają weganizm, są różne. Najczęściej są to kwestie etyczne, zdrowotne, związane z ochroną środowiska czy religijne [1]. W badaniu ankietowym przeprowadzonym wśród niemieckich konsumentów aż 89,7% odpowiedziało, że nie spożywa mięsa ze względów etycznych, ponad 69% – ze względów zdrowotnych, a prawie 47% – z uwagi na środowisko [2].
Według Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie (w tym wegańskie), są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe na każdym etapie życia (w tym w ciąży i w okresie niemowlęctwa) i mogą zapewniać korzyści zdrowotne podczas zapobiegania i leczenia niektórych chorób [3, 5]. Dieta roślinna związana jest z niższą masą ciała, może przynieść korzyści osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2, jest pomocna w normalizacji profilu glikemii i parametrów lipidowych [6–11]. Według badania Adventist Health Study II w porównaniu z osobami spożywającymi mięso laktoowowegetarianie i weganie są w dużo niższym stopniu zagrożeni cukrzycą typu 2. Weganie mieli nawet ponad dwukrotnie niższe ryzyko zachorowania w porównaniu do mięsożerców [11]. Dodatkowo zastosowanie niskotłuszczowej diety wegańskiej – w połączeniu z innymi czynnikami, takimi jak zaprzestanie palenia papierosów i spożywania alkoholu, redukcja stresu, zwiększenie aktywności fizycznej – przyczyniło się do cofnięcia się zmian miażdżycowych [12]. Wydaje się również, że wegetarianie są mniej zagrożeni rozwojem choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnieniem tętniczym krwi [8, 13, 14].
POLECAMY
Jednak aby odnieść korzyści zdrowotne ze stosowania diety roślinnej, należy zwrócić większą uwagę na niektóre składniki odżywcze. Poniżej znajduje się ich opis.
Dieta roślinna związana jest z niższą masą ciała, może przynieść korzyści osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2, jest pomocna w normalizacji profilu glikemii i parametrów lipidowych.
Białko
Weganie zazwyczaj odznaczają się niższym spożyciem białka w porównaniu do osób na diecie mięsnej [15, 16]. Wraz z dietą należy spożywać aminokwasy egzogenne, które rozproszone są w różnych produktach roślinnych. Najwięcej białka znajduje się w roślinach strączkowych (2...