Dieta w łuszczycy

Zapobieganie chorobom

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna o podłożu immunologicznym, która objawia się zazwyczaj w formie zmian skórnych. Na występowanie choroby wpływ mają zarówno czynniki genetyczne, immunologiczne, jak i środowiskowe, w tym dieta. Pomimo braku konkretnego schematu leczenia żywieniowego, odpowiednia modyfikacja diety może wpływać na złagodzenie objawów, lepsze samopoczucie i rzadsze nawroty choroby. W terapii łuszczycy istotne jest również przeciwdziałanie chorobom współistniejącym.

Łuszczyca – przewlekła choroba zapalna

Łuszczyca jest przewlekłą, niezakaźną, zapalną chorobą skóry o podłożu immunologicznym. Według WHO dotyka około 0,09–11,4% populacji, w zależności od pochodzenia. Może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej manifestuje się w grupie wiekowej 50–69 lat [1]. Choroba charakteryzuje się przewlekłym przebiegiem z tendencją do samoistnego ustępowania objawów, ale i nawrotów. Obecnie nie istnieje lek umożliwiający wyleczenie choroby. Objawy obejmują przede wszystkim skórę, paznokcie, ale także i stawy. Pomimo że łuszczyca kojarzona jest głównie jako choroba skóry, należy pamiętać, że jest to również choroba ogólnoustrojowa [2].

Przyczyny oraz objawy choroby

Czynniki genetyczne, immunologiczne i środowiskowe odgrywają główne role w złożonej etiologii łuszczycy. Zaburzenia immunologiczne, które prowadzą do zwiększonej produkcji cytokin prozapalnych, biorą udział w patogenezie choroby. Wzrost aktywności limfocytów Th1, Th17, Th22 prowadzi do produkcji nadmiernych ilości czynników prozapalnych, takich jak białko C-reaktywne (CRP), interleukiny, interferon γ, czynnik martwicy nowotworów (TNF-α), ceruloplazmina i inne. Stężenie tych czynników jest zwiększone zarówno w ostrej fazie łuszczycy, jak i w czasie remisji. TNF-α odgrywa kluczową rolę w patogenezie choroby, ze względu na stymulujący wpływ na proliferację keratynocytów [2–3]. Dodatkowo badania potwierdzają związek między występowaniem łuszczycy a genami w układzie zgodności tkankowej HLA (w szczególności HLA-Cw6). Jednak możliwe jest, że schorzenie nigdy nie rozwinie się u nosicieli genów związanych z chorobą [4]. Czynnikami środowiskowymi, które mogą prowadzić do manifestacji łuszczycy lub eskalacji...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    MSc Olga Wojciechowska. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, absolwentka Roehampton University w Londynie. Związana z firmą biotechnologiczną genXone, właścicielem badania genetycznego mikrobioty jelitowej NANOBIOME. Dodatkowo, zajmuje się prowadzeniem konsultacji dietetycznych. Zafascynowana mikrobiotą jelitową oraz probiotykami.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI