Dna moczanowa oraz zespół metaboliczny to jednostki chorobowe powszechnie znane i bardzo często spotykane w gabinecie lekarskim. Objawy somatyczne sugerujące dnę występowały już w starożytnych cywilizacjach; pierwszy kliniczny opis oraz określenie „podagra” opracował Hipokrates. Co ciekawe, z powodu dny cierpiało wielu sławnych ludzi, m.in. Isaac Newton, Aleksander Wielki czy Benjamin Franklin [1].
Badania epidemiologiczne donoszą, że u pacjentów z rozpoznaną dną moczanową częściej występuje zespół metaboliczny, w przeciwieństwie do pacjentów zdrowych [2].
POLECAMY
Na dnę choruje ok. 3% populacji, przeważnie mężczyźni, natomiast zespół metaboliczny według różnych danych dotyka 10–40% ludzi, a wśród osób starszych odsetek ten może być jeszcze wyższy [3, 4].
Dna moczanowa to zapalenie stawów spowodowane gromadzeniem moczanu sodu i jego krystalizacją w płynie stawowym oraz powstawaniem złogów moczanowych w innych narządach na skutek nieodpowiedniej diety, np. spożywania dużej ilości mięsa, fruktozy czy alkoholu. Ponadto do zaburzenia może dochodzić w przebiegu chorób nerek czy w przypadku zwiększonego obrotu nukleotydów, np. w chorobie nowotworowej.
W badaniach laboratoryjnych występuje hiperurykemia, czyli wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi > 7 mg/dl (420 mcmol/dl); hiperurykemia może być wrodzona (genetyczna) lub nabyta [5]. Czynniki ryzyka wystąpienia ostrego napadu dny moczanowej to dieta bogatopurynowa, alkoholizm, szybka utrata masy ciała, ostre infekcje, stan po dializie czy zab...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!