Co bakterie mają wspólnego z zaburzeniami odżywiania?

Psychodietetyka Otwarty dostęp

Zaburzenia odżywiania (ang. eating disorders, ED) są problemami natury psychicznej, choć ich skutki dotykają również sfery fizycznej i społecznej. Najczęściej diagnozowanymi zaburzeniami są: jadłowstręt psychiczny (anoreksja, ang. Anorexia nervosa, AN) i żarłoczność psychiczna (bulimia, ang. bulimia nervosa, BN). Inne zaburzenia odżywiania to m.in.: psychogenna utrata łaknienia, ograniczanie lub unikanie przyjmowania pokarmów, zespół jedzenia nocnego, bigoreksja, ortoreksja oraz zespół kompulsywnego objadania się [1]. Większość przypadków zaburzeń odżywiania dotyczy dziewcząt, choć schorzenia te mogą wystąpić u obu płci. Zaburzenia odżywiania występują niezależnie od wieku, jednak najczęściej dotyczą nastolatków. Szacuje się, że wśród dziewcząt w wieku dojrzewania w Polsce problem anoreksji dotyczy 0,8–1,8%, a po uwzględnieniu postaci atypowych odsetek ten sięga 3,7% [1]. 

Bakterie w naszym ciele znajdują się praktycznie wszędzie. Z roku na rok coraz popularniejsze staje się bad...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr; dietetyk Instytutu Mikroekologii, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka, swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy, dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej, specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością, uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI