W ciągu ostatnich dziesięcioleci zauważamy nieustanny wzrost zaburzeń zdrowotnych związanych z nieprawidłową glikemią i nadwagą. Te dwie kwestie stanowią kluczowe wyzwania dla społeczeństwa i wymagają kompleksowych i skutecznych działań w dziedzinie zdrowia publicznego. Wraz z rozwojem badań naukowych widoczne jest coraz większe rozumienie roli składników odżywczych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wśród istotnych składników odżywczych, chrom zdobywa coraz większe uznanie ze względu na jego wpływ na utrzymanie stabilnego stężenia glukozy we krwi oraz kontrolę masy ciała.
Rola chromu w organizmie i zapotrzebowanie na ten składnik
Chrom to pierwiastek śladowy, ważny składnik mineralny biorący udział w wielu szlakach metabolicznych człowieka. Najważniejsza rola chromu w organizmie odnosi się do wewnątrzkomórkowego wspierania funkcji insuliny, co oznacza, że ma on działanie poprawiające gospodarkę węglowodanową poprzez regulację stężenia glukozy we krwi [1].
Dzienna zalecana dawka (ang. recommended dietary allowences, RDA) chromu, która jest bezpieczna dla zdrowia, wynosi 50-200 μg [3]. Wystarczające spożycie tego pierwiastka (ang. adequate intake, AI), ustalono na poziomie 25 μg dla kobiet i 35 μg dla mężczyzn [2]. Należy zaznaczyć, że zapotrzebowanie na chrom może wzrosnąć w pewnych sytuacjach, takich jak stres emocjonalny, c...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!