Chrom – pomoc w regulacji poziomu cukru oraz kontroli masy ciała

Zapobieganie chorobom

Chrom jest ważnym składnikiem odżywczym, którego rola w regulacji stężenia glukozy we krwi i kontroli masy ciała jest coraz bardziej doceniana. Badania nad chromem i jego wpływem na cukrzycę trwają od dawna, a suplementy diety zawierające chrom są bardzo popularne w profilaktyce cukrzycy i w regulacji masy ciała. Suplementacja diety chromem może być korzystna dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością, jednak jego wpływ na skład ciała wymaga przeprowadzenia kolejnych badań.

W ciągu ostatnich dziesięcioleci zauważamy nieustanny wzrost zaburzeń zdrowotnych związanych z nieprawidłową glikemią i nadwagą. Te dwie kwestie stanowią kluczowe wyzwania dla społeczeństwa i wymagają kompleksowych i skutecznych działań w dziedzinie zdrowia publicznego. Wraz z rozwojem badań naukowych widoczne jest coraz większe rozumienie roli składników odżywczych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wśród istotnych składników odżywczych, chrom zdobywa coraz większe uznanie ze względu na jego wpływ na utrzymanie stabilnego stężenia glukozy we krwi oraz kontrolę masy ciała. 

Rola chromu w organizmie i zapotrzebowanie na ten składnik

Chrom to pierwiastek śladowy, ważny składnik mineralny biorący udział w wielu szlakach metabolicznych człowieka. Najważniejsza rola chromu w organizmie odnosi się do wewnątrzkomórkowego wspierania funkcji insuliny, co oznacza, że ma on działanie poprawiające gospodarkę węglowodanową poprzez regulację stężenia glukozy we krwi [1]. 
Dzienna zalecana dawka (ang. recommended dietary allowences, RDA) chromu, która jest bezpieczna dla zdrowia, wynosi 50-200 μg [3]. Wystarczające spożycie tego pierwiastka (ang. adequate intake, AI), ustalono na poziomie 25 μg dla kobiet i 35 μg dla mężczyzn [2]. Należy zaznaczyć, że zapotrzebowanie na chrom może wzrosnąć w pewnych sytuacjach, takich jak stres emocjonalny, c...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk i psychodietetyk; absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie oraz Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu; specjalizuje się w żywieniu w schorzeniach tarczycy, insulinooporności i PCOS

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI