Jak definiuje się chorobę Hashimoto i co jest jej przyczyną?
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy (AZT), określane też mianem przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy, charakteryzuje się postępującą destrukcją tkanki gruczołowej tarczycy z następowym rozwojem niedoczynności tarczycy. Nazwę zawdzięcza nazwisku japońskiego naukowca Hakaru Hashimoto, który w 1912 r. opisał ją jako pierwszy [1]. Choroba Hashimoto uwarunkowana jest genetycznie, a proces autoimmunizacyjnej destrukcji zależny jest od obecności autoprzeciwciał aTPO (antithyroid peroxidase antibodies) i aTg (antithyroglobulin antibodies) skierowanym przeciwko swoistym antygenom tarczycy – tyreoperoksydazie (TPO) i tyreoglobulinie (Tg) [1]. Przeciwciała aTPO występują u 95% pacjentów, a przeciwciała aTg u 60–80% pacjentów, dlatego są mniej wiarygodne w rozpoznawaniu choroby Hashimoto. Uważa się, iż aTg wskazują na początkową fazę procesu autoimmunizacyjnego w tarczycy [1].
W etiopatogenezie choroby odgrywają też rolę czynniki środowiskowe i epigenetyczne [1, 2]. Prawidłowa wysoka lub zbyt wysoka zawartość jodu w diecie stanowi zwiększone ryzyko rozwoju procesu autoimmunizacyjnego u osób predysponowanych genetycznie [3]. Do innych środowiskowych czynników ryzyka należą wrodzona różyczka i zapalenie wątroby typu C oraz leczenie litem i napromienienie szyi, na przykład podczas radioterapii nowotworów okolic głowy i szyi. Niejednoznaczną rolę odgrywają witamina D i selen [3]. Poza płcią żeńską do ch...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!