Acerola to owoc, który znany jest jako wiśnia z Barbados i pochodzi z Wysp Karaibskich, lecz można spotkać go także w rejonie Amazonii oraz w Ameryce Środkowej. Jadalną częścią rośliny są czerwone, niewielkie, lekko spłaszczone owoce o soczystym miąższu. Wiśnie z Barbados były spożywane przez mieszkańców Karaibów, ale ich popularność wzrosła w momencie opublikowania w 1946 r.
pierwszego raportu ukazującego zawartość witaminy C w tym owocu. Ponadto na uwagę zasługuje ilość związków przeciwutleniających w aceroli.
Wygląd i właściwości owocu aceroli
Jego wielkość wynosi od 1 do 3 cm, barwa sięga od żółtopomarańczowej do ciemnoczerwonej, a skórka ma cienką strukturę. Smak tego owocu jest słodko-kwaśny, lecz mogą występować bardzo kwaśne odmiany.
POLECAMY
Małe drzewka lub krzaki aceroli zadomowiły się zwłaszcza w Ameryce Południowej. Oprócz tej witaminy w tych kwaśnych owocach stwierdza się także prowitaminę witaminy A, witaminy B1 i B2, niacynę oraz pierwiastki śladowe [1].
Acerola cechuje się dużą zawartością polifenoli oraz karetonoidów. W jednym z badań w soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów, z których największą część stanowił beta-karoten i wynosił ok. 75% masy owocu. Według naukowców zawartość karotenoidów mieści się w granicach 371–1881 mg/100 g. Wszystko zależne jest od miejsca uprawy rośliny. Acerola wyróżnia się spośród innych owoców najwyższą zawartością antyoksydantów. Zawartość antocyjanów sięga nawet do 594,4 mg, a flawonoli – do185 mg. Mówiąc o aceroli, nie można pominąć jej najcenniejszej właściwości, jaką jest zawartość witaminy C. Acerola jest zaliczana do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C, wynoszącej od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy – średnio ok. 1677,6 mg witaminy C, w stosunku do owoców dojrzałych o wiele wyższy poziom tej witaminy mają zielone owoce. Ich zawartość jest aż dwa razy większa. W naukowych źródłach można spotkać się z danymi podającymi informację, że zawartość witaminy C w aceroli jest aż o 90 razy większa niż w pomarańczy, więc jest ona bardziej wartościowa. Można wywnioskować, że spożycie w ciągu dnia trzech takich owoców pokrywa całodobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz cennej witaminy C zawiera fosfor, wapń i żelazo, a także inne witaminy: prowitaminę witaminy A, E oraz z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę). Owoce aceroli wymagają szybkiego przetworzenia na soki, ponieważ zawierają delikatną strukturę, dlatego częściej można się spotkać z sokiem z aceroli niż z samym owocem. Dzięki cennym właściwościom ma bardzo bogate pole pozytywnego działania na organizm człowieka.
Tabela 1. Zawartość witaminy C w mg/100 g produktu
Acerola | 1677,6 |
Porzeczki czarne | 182,6 |
Cytryna | 50 |
Aronia | 350–550 |
Natka pietruszki | 177,7 |
Papryka czerwona | 144 |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: K. Janda M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, 2015; 61, 4: 424
Tabela 2. Wartość odżywcza aceroli
Białko | 0,40 g |
Tłuszcze | 0,30 g |
Węglowodany | 7,69 g |
Błonnik | 1,1 g |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28
Tabela 3. Zawartość poszczególnych witamin w 100 g owoców aceroli
Witamina C | 1677,6 mg |
Tiamina | 0,020 mg |
Ryboflawina | 0,060 mg |
Niacyna | 0,400 mg |
Witamina B6 | 0,004 mg |
Witamina A | 767 µg |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28
Tabela 4. Zawartość poszczególnych składników mineralnych w 100 g owoców aceroli
Wapń | 12 mg |
Żelazo | 0,2 mg |
Magnez | 18 mg |
Fosfor | 11 mg |
Potas | 146 mg |
Sód | 7 mg |
Cynk | 0,1 mg |
Miedź | 0,08 mg |
Selen | 0,6 µg |
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28
Spożywanie tego owocu poprawia wygląd skóry oraz jej jędrność, przeciwdziała starzeniu się komórek organizmu, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego poprzez wzmacnianie odporności. Zawartość witaminy C jest o wiele większa niż w zielonej pietruszce, cytrynie oraz w malinach. Dzięki zaawansowanej technologii badaczy odkryto również spore ilości bioflawonoidów, z których należy wyróżnić antocyjany, takie jak pelargonidyna i malwidyna, kwercetyna, cyjanidyna, znajdujące się w skórkach. Naukowcy podają średnią zawartość ok. 37,5 mg/100 g owocu [2].
Tabela 1 jest dowodem na to, że acerola zajmuje pierwsze miejsce wśród innych owoców i warzyw pod względem zawartości kwasu askorbinowego.
Owoce aceroli można podawać również dziecku, np. w postaci syropu lub soku, już od trzeciego roku życia, ze względu na wysoką zawartość w niej witamin [3].
W medycynie tradycyjnej były stosowane w leczeniu m.in. anemii oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najbardziej popularne działanie miały przy wspomaganiu układu odpornościowego. Acerola ma skuteczne działanie przy pierwszych objawach przeziębienia, dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego.
Ze względu na cenne właściwości owoc...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!