Acerola – właściwości i zastosowanie

ABC prawidłowego żywienia

Acerola to owoc, który znany jest jako wiśnia z Barbados i pochodzi z Wysp Karaibskich, lecz można spotkać go także w rejonie Amazonii oraz w Ameryce Środkowej. Jadalną częścią rośliny są czerwone, niewielkie, lekko spłaszczone owoce o soczystym miąższu. Wiśnie z Barbados były spożywane przez mieszkańców Karaibów, ale ich popularność wzrosła w momencie opublikowania w 1946 r. 
pierwszego raportu ukazującego zawartość witaminy C w tym owocu. Ponadto na uwagę zasługuje ilość związków przeciwutleniających w aceroli. 

Wygląd i właściwości owocu aceroli

Jego wielkość wynosi od 1 do 3 cm, barwa sięga od żółtopomarańczowej do ciemnoczerwonej, a skórka ma cienką strukturę. Smak tego owocu jest słodko-kwaśny, lecz mogą występować bardzo kwaśne odmiany.

POLECAMY

Małe drzewka lub krzaki aceroli zadomowiły się zwłaszcza w Ameryce Południowej. Oprócz tej witaminy w tych kwaśnych owocach stwierdza się także prowitaminę witaminy A, witaminy B1 i B2, niacynę oraz pierwiastki śladowe [1].

Acerola cechuje się dużą zawartością polifenoli oraz karetonoidów. W jednym z badań w s...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI