Acerola to owoc, który znany jest jako wiśnia z Barbados i pochodzi z Wysp Karaibskich, lecz można spotkać go także w rejonie Amazonii oraz w Ameryce Środkowej. Jadalną częścią rośliny są czerwone, niewielkie, lekko spłaszczone owoce o soczystym miąższu. Wiśnie z Barbados były spożywane przez mieszkańców Karaibów, ale ich popularność wzrosła w momencie opublikowania w 1946 r.
pierwszego raportu ukazującego zawartość witaminy C w tym owocu. Ponadto na uwagę zasługuje ilość związków przeciwutleniających w aceroli.
Wygląd i właściwości owocu aceroli
Jego wielkość wynosi od 1 do 3 cm, barwa sięga od żółtopomarańczowej do ciemnoczerwonej, a skórka ma cienką strukturę. Smak tego owocu jest słodko-kwaśny, lecz mogą występować bardzo kwaśne odmiany.
POLECAMY
Małe drzewka lub krzaki aceroli zadomowiły się zwłaszcza w Ameryce Południowej. Oprócz tej witaminy w tych kwaśnych owocach stwierdza się także prowitaminę witaminy A, witaminy B1 i B2, niacynę oraz pierwiastki śladowe [1].
Acerola cechuje się dużą zawartością polifenoli oraz karetonoidów. W jednym z badań w s...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!