Nasze systemy trawienne są zagrożone ze względu na niedobór składników odżywczych, nadmiar różnych toksyn i stresu. Dobrą wiadomością jest to, że równowaga trawienna zostanie przywrócona przez wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych i wprowadzenie produktów, które wspomogą pracę układu pokarmowego.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest rodzajem octu wykonanego ze sfermentowanych jabłek. Spożywanie tego produktu wprowadza korzystne enzymy, probiotyki i aminokwasy do diety, które poprawią trawienie, łagodzą zgagę, stymulują układ limfatyczny. Wspomagają także pozbycie się grzybów z rodziny Candida i pomagają wzmocnić system odpornościowy.
POLECAMY
Ocet jabłkowy pomoże również wzmocnić pH w żołądku, gdyż kwas żołądkowy jest kluczowym składnikiem w procesie trawienia. Osłabione stężenie kwasu żołądkowego oraz brak enzymów i probiotyków są czynnikami ryzyka zachorowania na refluks i zgagę. Na szczęście, ocet jabłkowy może pomóc rozwiązać te wszystkie problemy.
Nasiona Chia
W przeciwieństwie do nasion lnu, nasiona chia nie muszą być rozdrobnione w celu uwolnienia ich wartości odżywczych. Jednak korzyści lecznicze znacznie się poprawiają, gdy są nasączone wodą, ponieważ wtedy stają się "czyścicielami" przewodu pokarmowego. Dzięki znajdującym się w nich prebiotykom i efekcie "czyszczenia", nasiona chia mają właściwości kojące dla przewodu pokarmowego i są pomocne w zapobieganiu i poprawie pracy układu pokarmowego.
Kiszone warzywa
Kiszone warzywa utrzymują niski poziom złych bakterii i drożdży takich, dzięki wspomaganiu produkcji pałeczek kwasu mlekowego wytwarzajacych kwas mlekowy, który może zmieniać kwasowość w jelitach, co pomaga zapobiec nagromadzeniu się nieprzyjaznych bakterii, pleśni i grzybów z rodziny Candida.
Jednym z najczęściej kiszonych warzyw jest kapusta. Jednak prawie każde warzywo może być fermentowane i może być przechowywane przez wiele miesięcy lub nawet lat w odpowiednich warunkach. Ostatnio, badania laboratoryjne wykazały, że domowa kapusta ma właściwości probiotyczne.
Czosnek
Czosnek jest niesamowitym pożywieniem, które może radykalnie zmienić wewnętrzną gospodarkę organizmu dzięki jego antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybicznym właściwościom. Pomaga bezpiecznie usunąć wszystkie drobnoustroje, które niszczą układ trawienny. Czosnek jest o wiele bardziej skuteczny zwalczaniu bakterii niż niektóre antybiotyki farmaceutyczne.
źródło: ScienceNews.pl