Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zupa orientalna z indykiem i makaronem

Artykuł | 3 czerwca 2019 |
20

Ramen, jedna z popularniejszych japońskich zup, to nic innego jak rosół wzbogacony jajkiem, dużą ilością mięsa i niestandardowych dodatków.  Dla miłośników orientalnych smaków, podpowiadamy jak wykonać ramen z polską nutą.

 

 

Ramen w polskim wydaniu

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 litry wywaru warzywno-drobiowego, może być z dodatkiem wołowiny, ugotowanego z gwiazdką anyżu
  • 400 g piersi indyka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 opakowania (lub według własnych preferencji) makaronu spaghetti Conte di Roma
  • 2 marchewki
  • 6 kiszonych rzodkiewek lub 2 kiszone ogórki
  • 1 mały ogórek zielony
  • 2 garście szpinaku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju Rapso
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego

 

Wykonanie:

 

1.            Pierś indyka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości plasterki.

2.            Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. 8 mniejszych pozostawiamy w całości, resztę kroimy w plasterki.

3.            Do miski wlewamy olej i sos sojowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy indyka oraz wszystkie pieczarki. Pozostawiamy na 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

4.            Przekładamy na patelnię zawartość miski (indyk i pieczarki) i podsmażamy do momentu uzyskania ładnego koloru ze wszystkich stron.

5.            W międzyczasie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

6.            Gotujemy  jajka w ulubionej formie – na miękko, twardo lub tylko samo żółtko.

7.            Warzywa kroimy według własnych preferencji.

8.            Zagotowujemy bulion i zdejmujemy go z ognia, a następnie dodajemy ocet, szpinak i przykrywamy na 2 minuty. Doprawiamy ewentualnie do smaku, np. sosem sojowym i ostrą papryką.

9.            W tym czasie wykładamy do miseczek porcje makaronu, który następnie zalewamy bulionem (ze szpinakiem) i dosypujemy pozostałe składniki.

10.          Jeżeli używamy całych jajek, to przekrajamy je na pół, układamy w misce i posypujemy sezamem.

11.          Całość dekorujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy