Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem

Artykuł | 28 marca 2019 |
26

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji pojawiających się na stołach wielu Polaków. Podawana z dodatkiem makaronu będzie miłym urozmaiceniem klasycznego wydania.


4 podudzia kurczakaSkładniki (4 porcje):

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/6 selera
  • 15 cm białej części pora
  • olej Rapso
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • makaron Il Conte di Roma
  • śmietana (opcjonalnie)
  • zioła według uznania
  • sól, pieprz
  • mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.

2. Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.

4. W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.

5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.

6. Warzywa obieramy  i kroimy według uznania.

7. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.

8. Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.

9. Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.

10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.

11. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma. Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy