Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zupa krem paprykowo-pomidorowa

Artykuł | 15 marca 2019 |
131

Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia.

Składniki (3-4 porcje):

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych Happy Frucht
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju Rapso + do skropienia grzanek
  • pieprz zielony Beach Flower
  • parmezan
  • pieczywo na grzanki
  • sól, pieprz
  • ew. pietruszka lub bazylia (świeże)

 

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

2. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju Rapso, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia.

3. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość często mieszając smażymy ok. 5 minut.

4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut

5. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury.

6. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem Rapso, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym Beach Flower.

7. Zupę nalewamy do talerzy i ozdób według własnych upodobań. Podajemy z ciepłymi grzankami.

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy