Ziemniaki na święta – cztery propozycje na ziemniaczane dania

Zdrowe przepisy

W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na naszych stołach dań rybnych, dań z kapustą i grzybami, pierogów, pasztetów domowych czy kompotu z suszonych owoców. Bazą dla wielu świątecznych potraw są ziemniaki. Dla Andrzeja Polana stanowią one jeden z ważniejszych składników wigilijnego menu. Znakomity szef kuchni i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przygotował cztery propozycje kulinarne, w których poznamy ziemniaki w niecodziennej odsłonie. Inspiracji do swoich świątecznych pomysłów poszukiwał w kuchniach regionalnych – kaszubskiej, kresowej, śląskiej i wielkopolskiej.
 

KASZUBY
Wędzony trewal z polewki, znaczy z sosu z ziemniakami gniecionymi


Składniki

 

POLECAMY

  • 2 tuszki lub 2 filety z trewala wędzonego
  • 250 ml śmietanki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 120 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy jasnej
  • 300 g ziemniaków średniej wielkości
  • sól, cukier
  • masło klarowane


Wykonanie


Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę łączymy z musztardą, ziołami i zalewamy rybę, aby całkowicie była przykryta. Wstawiamy do piek...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Redakcja

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI