Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

20 grudnia 2021

NR 6 (Grudzień 2021)

Ziemniaki na święta – cztery propozycje na ziemniaczane dania

0 70

W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na naszych stołach dań rybnych, dań z kapustą i grzybami, pierogów, pasztetów domowych czy kompotu z suszonych owoców. Bazą dla wielu świątecznych potraw są ziemniaki. Dla Andrzeja Polana stanowią one jeden z ważniejszych składników wigilijnego menu. Znakomity szef kuchni i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przygotował cztery propozycje kulinarne, w których poznamy ziemniaki w niecodziennej odsłonie. Inspiracji do swoich świątecznych pomysłów poszukiwał w kuchniach regionalnych – kaszubskiej, kresowej, śląskiej i wielkopolskiej.
 

KASZUBY
Wędzony trewal z polewki, znaczy z sosu z ziemniakami gniecionymi


Składniki

 

  • 2 tuszki lub 2 filety z trewala wędzonego
  • 250 ml śmietanki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 120 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy jasnej
  • 300 g ziemniaków średniej wielkości
  • sól, cukier
  • masło klarowane


Wykonanie


Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę łączymy z musztardą, ziołami i zalewamy rybę, aby całkowicie była przykryta. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą i cukrem, studzimy, zgniatamy i przesmażamy na maśle na złoty kolor. 

 

ŚLĄSK
Śledź kopalniok z mizerią

 

Składniki

 

  • 4 filety śledziowe
  • 2 cebule
  • 250 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta cukru, gwiazdki anyżu
  • 4 ogórki gruntowe
  • 10 małych ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz, cukier i ocet do smaku
  • masło klarowane do smażenia

 

Wykonanie


Zagotowujemy ocet z wodą i cebulą, dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu zalewamy filety i odstawiamy na 24 godziny. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach. Ogórki kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odstawiamy. Śmietankę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy chrzan i doprawiamy. Odciskamy ogórki zasolone, dodajemy śmietanę z przyprawami. Śledzie podajemy z mizerią i smażonymi ziemniakami na maśle. 

 

KRESY
Ziemniaki duże z grzybami w środku


Składniki

 

  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 por
  • grzyby świeże lub mrożone typu podgrzybek, maślak
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • koperek, natka pietruszki
  • 100 g masła klarowanego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz czarny, mielony kminek

 

Wykonanie


Ziemniaki myjemy, odcinamy z jednej strony cienki plaster. Wydrążamy środki, które drobno siekamy. Na maśle przesmażamy por, dodajemy posiekane części ziemniaka. Po chwili dodajemy grzyby. Smażymy razem i zdejmujemy z ognia. 

Do przesmażonych grzybów i ziemniaków dodajemy bułkę tartą dla nadania odpowiedniej konsystencji, żółtka i jajko. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy