Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

30 października 2019

NR 5 (Październik 2019)

Z Niemiec do Polski

306

Kiedy 16 lat temu przeprowadziłam się do Polski, nie znałam ani słowa w tym języku, ani nie znałam kultury. Szybko zauważyłam natomiast, że ludzie w Polsce, w odróżnieniu od Niemców, umieją docenić rzeczy najważniejsze. Na przykład zaobserwowałam, że w Polsce ciągle jeszcze była kultura gotowania z podstawowych składników.
Przez te wszystkie lata byłam świadkiem, jak zwyczaje żywieniowe w Polsce ulegały stopniowemu zepsuciu. Polacy zaczęli jeść coraz więcej mięsa. Coraz większy udział na stole mają produkty przetworzone, gotowe do odgrzania, zapakowane w folię. Fast foody są coraz powszechniejsze. 
Jaki jest tego rezultat? Coraz więcej panów paraduje w towarzystwie swoich brzuchów. Kobiety walczą z pośpiechem, zobowiązaniami, dietetycznymi mitami – i tę walkę raczej przegrywają. A dzieci – no cóż, coraz więcej dzieci ma nadwagę, pijąc bez umiaru soki i napoje gazowane pełne cukru.
Minęły właśnie dwa lata, odkąd – po przypadkach raka w mojej rodzinie – zmieniłam razem z mężem dietę na roślinną. Kosztowało mnie to sporo czasu i wydeptania nowych ścieżek. 
Kiedyś byłam przekonana, że zdrowsze odżywianie to kwestia dostępności produktów, konieczność jedzenia rzeczy niesmacznych. Tak podpowiadała nam nasza wyobraźnia. Moim odkryciem jest fakt, że największym przeciwnikiem głębokich zmian w kierunku zdrowego żywienia są nasze nawyki. To właśnie ludzkie mentalne schematy są kluczem do sukcesu – albo porażki.
Nam się udało. Myślę, że źródłem sukcesu jest to, że podeszliśmy do naszych nawyków jako wroga numer jeden. Wiedzieliśmy, że trzeba zarezerwować sobie sporo czasu, by poświęcić zmianie nawyków dużo uwagi. To pomaga być konsekwentnym.
Jest jeszcze jedna wielka bariera – a jest nią niewiedza zakorzeniona w kulturze. Długo...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy