Substancje przeciwutleniające w roślinach strączkowych i ich z wiązek ze zdrowiem człowieka
Rośliny strączkowe są jednym z podstawowych produktów spożywczych konsumowanych od czasów starożytnych i odgrywają one ważną rolę w diecie człowieka.
Z żywieniowego punktu widzenia rośliny strączkowe są bardzo interesujące ze względu na dużą zawartość białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego. Substancje przeciwutleniające stanowią mieszaninę związków hydrofilowych i lipofilowych zwykle obecnych w żywności pochodzenia roślinnego, w tym w roślinach strączkowych. W niniejszym badaniu dokonano przeglądu składu fitochemicznego wybranych roślin strączkowych (fasola zwyczajna, fasola fava, soczewica, ciecierzyca, groch i łubin) pod względem zawartości związków przeciwutleniających. Bada...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!