Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne

1 września 2020

NR 4 (Sierpień 2020)

Wiadomości dietetyczne

242

Nadmierne spożycie fruktozy osłabia wrażliwość barorefleksji* i prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi u szczurów

Rozwój nadciśnienia tętniczego przy zwiększonym spożyciu cukru, zwłaszcza nadmiernym spożyciu fruktozy, wykazano w danych National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

POLECAMY

Jednakże mechanizm leżący u podstaw wzrostu ciśnienia krwi (BP) przy zwiększonym spożyciu fruktozy jest nadal niejasny. Po pierwsze, niniejsze badanie wykazało, że u szczurów karmionych 10% fruktozą przez jeden tydzień ciśnienie tętnicze i poziomy fruktozy/glukozy wzrosły w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym. Ponadto zwiększone spożycie fruktozy skutkowało podwyższeniem stężenia fruktozy w płynie mózgowo-rdzeniowym. Po drugie, spożycie nadmiaru fruktozy zwiększyło poziom trójglicerydów w surowicy. Jednak zahamowanie produkcji trójglicerydów nie osłabiło nadpobudliwości nerwu współczulnego, ale przyczyniło się do nieznacznego spadku ciśnienia tętniczego. Wreszcie, zwiększone spożycie fruktozy zmniejszyło poziom tlenku azotu (NO) w jądrze tractus solitarii rdzenia przedłużonego (NTS) i zmniejszyło wrażliwość na baroreceptory w ciągu tygodnia. Podsumowując, uzyskane dane sugerowały, że spożycie fruktozy obniżyło poziom NO w NTS i spowodowało dysfunkcję odruchu barorektycznego, co dodatkowo stymulowało aktywność nerwów współczulnych i indukowało rozwój wysokiego BP.

Chen H.-H., Chu Ch.-H., Wen S.-W., Lai Ch.-Ch., Cheng P.-W.,Tseng Ch.-J. Excessive Fructose Intake Impairs Baroreflex Sensitivity and Led to Elevated Blood Pressure in Rats. Nutrients, 2019, 11(11):2581. doi: 10.3390/nu11112581.

* Barorefleksja – jeden z homeostatycznych mechanizmów pozwalający utrzymać ciśnienie krwi na prawie stałym poziomie.

Korzystny wpływ polifenoli w diecie na mikrobiotę jelitową i strategie poprawy jej zrównoważonej liczebności  

Ludzkie jelito zawiera złożoną ekologiczną mieszankę żyjących bakterii, zwaną mikrobiotą jelitową (GM), która odgrywa kluczową rolę w homeostazie gospodarza. 

Na wzajemne proporcje pomiędzy poszczególnymi rodzajami bakterii może wpływać wiele czynników, w tym genetyka, wiek gospodarza, przebyte antybiotykoterapie, a także czynniki środowiskowe, zwłaszcza dieta, powodując w ten sposób zaburzenie równowagi mikrobioty (dysbiozę). Coraz więcej dowodów przemawia za znaczeniem dysbiozy GM w rozwoju chorób układu pokarmowego (GI) i pozajelitowych chorób kardiometabolicznych, a mianowicie otyłości i cukrzycy. 
W niniejszym przeglądzie najpierw omówiono rolę GM u osób zdrowych i chorych, a następnie przeanalizowano dowody dotyczące wpływu naturalnych polifenoli w diecie na GM w oparciu o dane przedkliniczne i kliniczne, kończąc na opracowywanych strategiach poprawy skuteczności ich dostarczania. Chociaż dokładne mechanizmy dotyczące działania mikrobiomu zasługują na dalsze wyjaśnienia, dane przedkliniczne i kliniczne sugerują, że polifenole w diecie mają właściwości prebiotyczne i wywierają działanie przeciwbakteryjne przeciwko patogennej mikrobiocie, przynosząc w ten sposób korzyści w różnych zaburzeniach. 
W szczególności wykazano, że polifenole w diecie mają zdolność modulowania składu i funkcji GM, regulując przepuszczalność nabłonka jelita, a także uwrażliwiają bakterie w kierunku metabolizowania ksenobiotyków. Ponadto GM może wpływać na metabolizm jelit i odporność oraz wywierać działanie przeciwzapalne. Aby zwiększyć biodostępnoś...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy