Wiadomości dietetyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Nadmierne spożycie fruktozy osłabia wrażliwość barorefleksji* i prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi u szczurów

Rozwój nadciśnienia tętniczego przy zwiększonym spożyciu cukru, zwłaszcza nadmiernym spożyciu fruktozy, wykazano w danych National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Jednakże mechanizm leżący u podstaw wzrostu ciśnienia krwi (BP) przy zwiększonym spożyciu fruktozy jest nadal niejasny. Po pierwsze, niniejsze badanie wykazało, że u szczurów karmionych 10% fruktozą przez jeden tydzień ciśnienie tętnicze i poziomy fruktozy/glukozy wzrosły w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym. Ponadto zwiększone spożycie fruktozy skutkowało podwyższeniem st...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż., Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego UP w Poznaniu; Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych UMP 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI