Nadmierne spożycie fruktozy osłabia wrażliwość barorefleksji* i prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi u szczurów
Rozwój nadciśnienia tętniczego przy zwiększonym spożyciu cukru, zwłaszcza nadmiernym spożyciu fruktozy, wykazano w danych National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Jednakże mechanizm leżący u podstaw wzrostu ciśnienia krwi (BP) przy zwiększonym spożyciu fruktozy jest nadal niejasny. Po pierwsze, niniejsze badanie wykazało, że u szczurów karmionych 10% fruktozą przez jeden tydzień ciśnienie tętnicze i poziomy fruktozy/glukozy wzrosły w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym. Ponadto zwiększone spożycie fruktozy skutkowało podwyższeniem st...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
Co zyskasz, kupując prenumeratę?
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!