Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wegetariańskie Święta Bożego Narodzenia z produktami marek Britta i Halina

Artykuł | 14 listopada 2018 |
23

Niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia bez wątpienia podkreślają tradycyjne potrawy, które w tym wyjątkowym okresie pojawiają się na świątecznym stole. Jednak klasyczne dania naszych babć i mam z powodzeniem można urozmaicić lub zastąpić propozycjami wegetariańskimi. Dzięki temu posiłek będzie lekkostrawny, a jednocześnie zyskamy pewność, że także Ci z gości, którzy nie jedzą mięsa, nie wyjdą od nas głodni.

Alternatywa dla mięsnych i ciężkostrawnych dań:

 

Popularne gołąbki łatwo zamienimy w pyszne, a przy tym wegetariańskie danie, jeśli zamiast mięsa wykorzystamy soczewicę marki Halina oraz ryż 4 kolory marki Britta.

Fot. Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

 

Boże Narodzenie to  wyjątkowy okres,  w którym spędzamy czas w gronie rodziny i przyjaciół. Zwykle zasiadamy wtedy przy stole, na którym nie powinno zabraknąć tradycyjnych świątecznych potraw. O ile w większości polskich domów wieczerza wigilijna ma charakter postny, o tyle w pierwszy i drugi dzień świąt na stołach królują dania zawierające mięso. W czasach, gdy coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm a dbanie o figurę i zdrowe odżywianie się jest już nie tylko chwilową modą, ale stylem życia, warto pomyśleć o zastąpieniu popularnych dań ich lżejszymi, jarskimi wersjami. Pomóc w tym mogą produkty marek Halina i Britta, takie jak ryże, kasze, groch, ciecierzyca czy soczewica. Poszczególne, wegetariańskie składniki można wykorzystać na rozmaite sposoby, dzięki czemu każdy z biesiadników będzie mógł znaleźć odpowiadająca mu potrawę.

Znane świąteczne potrawy w wegetariańskim wydaniu

Popularne gołąbki łatwo zamienimy w pyszne, a przy tym wegetariańskie danie, jeśli zamiast mięsa wykorzystamy soczewicę marki Halina oraz ryż 4 kolory marki Britta. Oba produkty należy ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie wymieszać w misce z podsmażonymi wcześniej na oleju czosnkiem, cebulą, pieczarkami i marchewką. Takim farszem należy napełnić sparzone we wrzątku liście kapusty, formując z nich gołąbki. Ciężkostrawne mięsa czy pasztety możemy natomiast zastąpić równie sycącym, ale wegetariańskim daniem, jakim jest kapusta z grochem. W tym celu groch łuskany marki Halina zalewamy wodą i odstawiamy na noc, aby odpowiednio napęczniał. Rano gotujemy go razem z kwaszoną kapustą, podsmażoną cebulą i przyprawami. Propozycją deseru dla wegetarian może być natomiast wegański sernik. Aby go przygotować wystarczy zagotować szklankę kaszy jaglanej marki Halina z mlekiem roślinnym a następnie zmiksować otrzymaną masę z dodatkiem wanilii, mleka kokosowego i sokiem z cytryny. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej spodem ze zmielonych płatków owsianych marki Halina, daktyli oraz kakao i wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

Do bożonarodzeniowego menu warto włączyć potrawy przygotowane przy pomocy wegetariańskich składników. Przede wszystkim, dlatego że są lekkostrawne i mniej kaloryczne niż tradycyjne dania, a przy okazji równie smaczne i pożywne. Dodatkowo zyskujemy pewność, że każdy z naszych gości znajdzie na świątecznym stole coś dla siebie.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marek Halina I Britta zapraszamy na strony: www.halina.eu i www.britta.pl oraz na fanpage:

www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna, gryczana), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.

„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)

ul. Wiertnicza 70

02-952 Warszawa, Polska

tel. : 022 651 79 04 do 07

fax.: 022 651 79 09

e-mail: sawex@sawexpl.com

Przypisy