Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wegetariański rosół z pieczonych w piekarniku warzyw podany z makaronem

Artykuł | 7 marca 2019 |
190

Wegeteriański rosół brzmi niemal jak oksymoron. Jednak przy odrobinie wyobraźni oraz wykorzystaniu odpowiednich składników możemy stworzyć danie, które zadowoli oraz zdeklarowanych wegetarian, jak również adeptów mięsnych przysmaków.

POLECAMY

Składniki (4-6 porcji):

  • 5 dużych marchewek
  • 5 dużych pietruszek
  • 1 duży seler
  • 1 duży por
  • 2 średnie pomidory
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula (z łupiną)
  • 2 suszone podgrzybki lub prawdziwki
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 łyżki ziela angielskiego w ziarenkach
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
  • 1–2 papryczki chili
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Il Conte Di Roma (500 g)
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • sól i pieprz do smaku
  • do ozdoby: natka pietruszki, koperku lub lubczyku, słupki marchewki, listki selera naciowego, odrobina szafranu i czerwonego pieprzu w ziarenkach

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze części, odcinamy białą część pora (użyjemy tylko jej), główkę czosnku oraz cebulę w łupinie przekrajamy na pół.

2. Wszystkie warzywa (oprócz pomidora i papryczek chili) oraz grzyby przekładamy do miski, wlewamy 4 łyżki oleju Rapso, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy je w 250°C z funkcją górny grill z termoobiegiem, aż do lekkiego zbrązowienia. W zależności od piekarnika trwa to 15–30 minut. Blaszkę umieszczamy najwyżej jak to możliwe (blisko grilla).

3. Po podpieczeniu warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy ok. 3 litry wody i gotujemy 60–90 minut do uzyskania esencjonalnego bulionu o ciemnym kolorze.

4.  Aby nasz bulion był bardziej pikantny, możemy dodać 1–2 papryczki chili, w zależności od ich ostrości oraz naszych preferencji smakowych.

5. Warzywa z rosołu odcedzamy, dodajemy do niego pokrojone na 4 części pomidory i rosół zagotowujemy.  Dodanie pomidora lekko zakwasza rosół, wzbogacając jego smak. Na koniec doprawiamy nasz bulion solą, pieprzem i sosem sojowym.

6. Rosół podajemy z makaronem Il Conte Di Roma, ugotowanym według wskazań producenta. Ozdabiamy według własnego gustu, korzystając np. z dodatków wymienionych w przepisie.

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy