Dołącz do czytelników
Brak wyników

Wegetariański rosół z pieczonych w piekarniku warzyw podany z makaronem

Artykuł | 7 marca 2019 |
23

Wegeteriański rosół brzmi niemal jak oksymoron. Jednak przy odrobinie wyobraźni oraz wykorzystaniu odpowiednich składników możemy stworzyć danie, które zadowoli oraz zdeklarowanych wegetarian, jak również adeptów mięsnych przysmaków.

Składniki (4-6 porcji):

  • 5 dużych marchewek
  • 5 dużych pietruszek
  • 1 duży seler
  • 1 duży por
  • 2 średnie pomidory
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula (z łupiną)
  • 2 suszone podgrzybki lub prawdziwki
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 łyżki ziela angielskiego w ziarenkach
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
  • 1–2 papryczki chili
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Il Conte Di Roma (500 g)
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • sól i pieprz do smaku
  • do ozdoby: natka pietruszki, koperku lub lubczyku, słupki marchewki, listki selera naciowego, odrobina szafranu i czerwonego pieprzu w ziarenkach

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze części, odcinamy białą część pora (użyjemy tylko jej), główkę czosnku oraz cebulę w łupinie przekrajamy na pół.

2. Wszystkie warzywa (oprócz pomidora i papryczek chili) oraz grzyby przekładamy do miski, wlewamy 4 łyżki oleju Rapso, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy je w 250°C z funkcją górny grill z termoobiegiem, aż do lekkiego zbrązowienia. W zależności od piekarnika trwa to 15–30 minut. Blaszkę umieszczamy najwyżej jak to możliwe (blisko grilla).

3. Po podpieczeniu warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy ok. 3 litry wody i gotujemy 60–90 minut do uzyskania esencjonalnego bulionu o ciemnym kolorze.

4.  Aby nasz bulion był bardziej pikantny, możemy dodać 1–2 papryczki chili, w zależności od ich ostrości oraz naszych preferencji smakowych.

5. Warzywa z rosołu odcedzamy, dodajemy do niego pokrojone na 4 części pomidory i rosół zagotowujemy.  Dodanie pomidora lekko zakwasza rosół, wzbogacając jego smak. Na koniec doprawiamy nasz bulion solą, pieprzem i sosem sojowym.

6. Rosół podajemy z makaronem Il Conte Di Roma, ugotowanym według wskazań producenta. Ozdabiamy według własnego gustu, korzystając np. z dodatków wymienionych w przepisie.

 

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy