Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom

17 września 2018

Trudny przypadek w gabinecie dietetyka? To może być nietolerancja pokarmowa

199

Zdiagnozowanie nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych nie należy do najłatwiejszych zadań. Dzieje się tak z kilku powodów. Spektrum objawów nietolerancji jest bardzo szerokie i dotyka wielu układów czy narządów. Najczęściej notuje się obecność objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak przewlekłe bóle brzucha, nadmierne biegunki czy długotrwałe zaparcia. Wiele osób skarży się na uporczywe migreny, problemy ze skórą lub stawami. Nietolerancje pokarmowe często dotykają osoby z rozpoznaną już chorobą o podłożu autoimmunizacyjnym. Zarówno długość występowania objawów, jak i czas mijający od spożycia danego produktu do pojawienia się dolegliwości to sprawa indywidualna, bo każdy odczuwa związany z nietolerancjami dyskomfort inaczej. Jedni doświadczają go już po kilku godzinach, a u innych symptomy ukażą się dopiero po 2–3 dniach.

POLECAMY

Rola dietetyka w stawianiu diagnozy

Kiedy objawy pacjenta są nieoczywiste i nie pasuje on do typowego obrazu żadnej choroby, często zostaje ze swoim problemem sam. Nierzadko jedynym specjalistą, który może mu poświęcić wystarczająco dużo czasu, okazuje się dietetyk. Pamiętajmy, że osoby borykające się z nietolerancjami pokarmowymi cierpią na przykre dolegliwości, które nie pasują do schematów. Wykluczono u nich klasyczne alergie, celiakię, nietolerancję laktozy. Wydają się zdrowi i często z tego powodu nie są traktowani poważnie. Z pomocą takim osobom oraz dietetykom, którzy potrzebują wyspecjalizowanych narzędzi, przychodzą badania w kierunku nietolerancji pokarmowych.

Wynik badania a dieta eliminacyjna

Wynik badania w kierunku nietolerancji pokarmowych jest punktem wyjścia do ułożenia diety eliminacyjnej. Jej skuteczność potwierdzają publikacje, a przede wszystkim doświadczenia pacjentów. W przeciwieństwie np. do stosowanej w leczeniu celiakii diety bezglutenowej, nie jest to dieta na całe życie. Jej celem jest wyciszenie stanu zapalnego toczącego się w organizmie, bo to on jest podstawowym problemem danej osoby, a nie konkretny składnik diety. Zaleca się więc, by każdy produkt, któremu na wyniku odpowiada silna i bardzo silna nadreakcja organizmu, wyeliminować z diety na przynajmniej 3 miesiące (optymalnie na 6, a nawet 12 miesięcy). Jest to okres pozwalający na wyciszenie przewlekłego stanu zapalnego toczącego się w jelicie.

Niestety, część pacjentów wykonuje badania w kierunku nietolerancji pokarmowych na własną rękę i samodzielnie układa dietę, co może skutkować niedoborami pokarmowymi. Dzieje się tak przede wszystkim w przypadku wyeliminowania z diety wielu podstawowych produktów. Ułożenie diety eliminacyjnej przez specjalistę pozwala zapobiec niedoborom. Dieta zbilansowana przez doświadczonego dietetyka będzie nie tylko smaczna, ale także racjonalnie dopasowana do potrzeb energetycznych pacjenta.

Jak i gdzie zlecić wykonanie badania?

O ile wpaść na to, że dany pacjent cierpi na nietolerancje pokarmowe, jest dość trudno, o tyle samo badanie nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych jest dość proste. Co więcej, badanie w ich kierunku jest dostępne w każdym zakątku Polski. Najbliższe laboratorium wskaże wyszukiwarka www.eurolinefood.pl, w której wystarczy po prostu wpisać swój adres.

Postawmy na jakość

Pamiętajmy, że jakość i wiarygodność zapewnią nam badania wykonywane w laboratorium. Wynik, któremu można zaufać i postawić na jego podstawie diagnozę, a następnie ułożyć dietę, powinien być podpisany przez diagnostę laboratoryjnego (autoryzowany). Polskie laboratoria diagnostyczne zobowiązane są do przestrzegania norm jakości i stosowania testów opatrzonych znakami CE i IVD. Testy kasetkowe nie muszą spełniać takich wymogów.

 

Przypisy