Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji. Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.
Składniki (2 porcje):
8 długich biszkoptów
50 g żurawiny Kresto
100 ml rumu
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki masy kajmakowej
ok. 100 ml espresso (zimnego)
1 łyżeczka kakao gorzkiego
sezonowe owoce
Wykonanie:
1. Żurawinę namocz w rumie i pozostaw w szczelnym pojemniku na noc.
2. Do dwóch wysokich szklanek lub kielichów warstwowo układaj: biszkopty nasączone espresso, jogurt grecki posypany kakao, kajmak, żurawinę i owoce.
3. Tak przygotowany deser przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smaki się przenikną i deser będzie gotowy do spożycia.
------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice