Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

5 lipca 2019

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

0 105

Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji. Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.

Składniki (2 porcje):

8 długich biszkoptów

50 g żurawiny Kresto

100 ml rumu

4 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki masy kajmakowej

ok. 100 ml espresso (zimnego)

1 łyżeczka kakao gorzkiego

sezonowe owoce

 

Wykonanie:

1.            Żurawinę namocz w rumie i pozostaw w szczelnym pojemniku na noc.

2.            Do dwóch wysokich szklanek lub kielichów warstwowo układaj: biszkopty nasączone espresso, jogurt grecki posypany kakao, kajmak, żurawinę i owoce.

3.            Tak przygotowany deser przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smaki się przenikną i deser będzie gotowy do spożycia.

 

------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy