Składniki:
- 70 g oleju kokosowego
- 20 g syropu daktylowego
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 10 g kakao
Masa:
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ puszki mleka kokosowego
- 90 g jagód (można użyć malin, jeżyn)
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki syropu daktylowego
Frużelina:
- 300 g jagód
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka agaru
Sposób przygotowania:
Składniki na spód połączyć i umieścić w formie. Ciasto porządnie nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 165°C, w nagrzanym piekarniku. Po 15 minutach wyjąć spód na ciasto z piekarnika. W trakcie pieczenia przygotować krem w robocie kuchennym.
Nerkowce odsączyć i zblendować. Dodać pozostałe składniki. Na ostudzony spód wyłożyć masę jagodową. Następnie przygotować frużelinę. Owoce umieścić w garnku i podgrzać do roztopienia. Dodać cytrynę, agar, wszystko dobrze połączyć. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Przygotowaną owocową, wegańską galaretk...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!