Dołącz do czytelników
Brak wyników

Święto włoskich serów

Artykuł | 23 kwietnia 2018 |
23

25. kwietnia we Włoszech obchodzone jest Święto Wyzwolenia. Tego dnia, obok oficjalnych uroczystości, w wielu miejscach odbywają się targi młodych serów.

Festa della Liberazione  upamiętnia obalenie faszyzmu we Włoszech przez partyzantkę. W całym kraju tego dnia, przedstawiciele władz państwowych, składają wieńce pod pomnikami na cześć ofiar faszystowskiego reżimu.

Nie brakuje również i mniej oficjalnych wydarzeń. Korzystając z dnia wolnego od pracy, Włosi chętnie biorą udział w imprezach plenerowych. Do jednych z najpopularniejszych należą targi młodych serów. We Włoszech wiosna zaczyna się znacznie wcześniej niż w naszym kraju. Dzięki temu wypas zwierząt możliwy jest już na początku roku. W efekcie w połowie kwietnia  można już delektować się pierwszymi wyrobami lokalnych serowarów.

Zważywszy, że we Włoszech wyrabia się przeszło 600 rodzajów sera, wybór na takich targach może przyprawić o zawrót głowy. Aby ułatwić identyfikację, większość tradycyjnie przygotowywanych serów posiada odpowiednie unijne oznaczenia*.

W Polsce najbardziej znanym włoskim serem jest Parmigiano Reggiano, czyli Parmezan. Stosowany jest zwykle do posypywania dań makaronowych czy pizzy. Warto jednak poeksperymentować ze smakami i wypróbować takie wspaniałe sery jak aromatyczny Grana Padano, owczy Peccorino, łagodny owczo-krowi Caciocavallo, intensywna w smaku pleśniowa Gorgonzolla czy delikatny Montasio.

Włoskie sery to wspaniała przekąska np. do wina. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do dań, którym nadają niepowtarzalny charakter. Miłośnicy aromatycznych sosów mogą w kilka chwil przygotować wykwintną włoską kolację sięgając po sosy Barilla przygotowane z dodatkiem najwyższej jakości serów: Barilla Pecorino Sauce i Barilla Ricotta Sauce. Również sosy pesto marki Barilla to kompozycja smaku i zapachu liści bazylii z delikatnym aromatem serów Grana Padano i Pecorino Romano.

Jeśli jednak ktoś ma ochotę sam wyczarować pyszny włoski posiłek, proponujemy wypróbować oryginalny przepis Barilli – Orechiette z bobem, ricottą i pieprzem.                                        

Orechiette z bobem, ricottą i pieprzem

Składniki:

  • 150 g makaronu Barilla Orechiette
  • 150 g świeżej ricotty
  • 300 g bobu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • rukola i rukiew wodna lub inne ulubione zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj bób w osolonym wrzątku (ok 7 minut, powinien być al dente).
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Obierz bób z łupinek, oprósz go solą i polej oliwą.
  • Doprawiony bób zmieszaj z ugotowanym makaronem.
  • Wymieszaj ricottę z dużą łyżką oliwy i pieprzem.
  • Na talerz wyłóż rukolę, skrop ją oliwą i ew. sokiem z cytryny, oprósz solą i delikatnie wymieszaj.
  • Na rukoli ułóż makaron z bobem a na wierzch wrzuć kilka kleksów kremowej ricotty.
  • Udekoruj danie kilkoma listkami ziół.

Buon appetito!

 

*Unijne oznaczenia serów:

  • D.O.PDenominazione D’Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oznacza to, że dany wyrób od początku do końca powstawał na określonym obszarze. Certyfikat ten jest zawsze gwarancją najwyższej jakości.
  • I.G.P. Indicazione Geografica Protetta, czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne. W tym wypadku, wystarczy by tylko jedna z faz produkcji danego sera odbywała się w regionie, której nazwę nosi.
  • S.T.G. Spezialita Tradizionale Garantita. Oznacza to, że ser został wyprodukowany w tradycyjny sposób charakterystyczny dla danego regionu, choć nie koniecznie w tym regionie.

 ***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

//www.barilla.pl

Przypisy