Dołącz do czytelników
Brak wyników

Świąteczne przepisy

17 grudnia 2020

NR 6 (Grudzień 2020)

Świąteczna terrina z wędzonym łososiem i zielonym ogórkiem

43

Składniki:

POLECAMY

  • 500 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach
  • •300 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cytryna
  • skórka z cytryny
  • pieprz czarny

Przygotowanie

Podłużną formę o pojemności ok. 750 ml wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała poza jej brzegi. Następnie ułożyć ok. 180 g plasterków łososia, tak aby również wychodziły poza krawędzie formy. Pozostałą część łososia zmiksować z serkiem, dodać posiekany szczypiorek i skórkę z cytryny, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wyłożyć 1/3 masy na dno formy, wyrównując jej powierzchnię.
Ogórka przyciąć do długości formy, następnie obieraczką do warzyw wycinać długie i cienkie plastry, odrzucając skórkę. Wycinać plasterki do momentu, aż zobaczymy nasiona. Powtórzyć czynność obierając ogórka z każdej strony. Osuszyć plasterki ogórka na ręczniku papierowym. Połowę plaster...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy