Dołącz do czytelników
Brak wyników

Polecamy

31 stycznia 2022

Suplementacja a catering dietetyczny

0 229

Wydawać by się mogło, że osoby korzystające z cateringu dietetycznego nie muszą już martwić się o suplementację, jednak to nie do końca prawda. Z jednej strony istnieją substancje, które warto suplementować niezależnie od diety. Z drugiej - część osób ma zwiększone zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Jak więc nie pogubić się w temacie suplementacji?

 

Wiele osób ma negatywny stosunek do przyjmowania suplementów. Kojarzą nam się one z czymś sztucznym. Wydaje się, że odpowiednia, zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić nam wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki, ale nie zawsze tak jest. Wpływ na to ma środowisko i szerokość geograficzna, w której żyjemy lub chociażby nasz styl życia.

Suplementacja uzupełnieniem cateringu dietetycznego

Choć pomysł, aby catering dietetyczny wzbogacić odpowiednią suplementacją może w pierwszej chwili budzić zdziwienie - w końcu po to korzystamy z usługi cateringu, aby nie myśleć o bilansowaniu diety i składnikach odżywczych, to jednak warto przemyśleć sprawę trochę głębiej. Catering dietetyczny oferuje, co prawda, zbilansowaną dietę w określonej kaloryczności. Nasze potrzeby żywieniowe są jednak różne i o ile dieta nie jest przygotowywana specjalnie pod nasze zapotrzebowanie, może się okazać, że niektórych mikro- czy makroelementów wciąż przyjmujemy zbyt mało.

Bardziej narażone na to są konkretne grupy osób, np. miłośnicy sportów, ponieważ ich zapotrzebowanie może być większe niż przeciętnej osoby. Podobnie będzie w przypadku niektórych chorób. Dlatego warto wykonywać badania okresowe i śledzić zmiany, dzięki czemu możemy dostrzec czy i jakich składników często nam brakuje.

Substancje, które należy suplementować niezależnie od diety

Pomijając kwestie niedoborów, które mogą pojawić się w diecie, pozostają jeszcze składniki, które zaleca się suplementować niezależnie od niej. Są to: witamina D oraz witamina B12 u osób na diecie wegańskiej.

Witaminę D, ze względu na ograniczony kontakt z promieniami słonecznymi, które stymulują skórę do jej wytwarzania, powinny suplementować osoby żyjące w klimacie umiarkowanym. Choć często mówi się o tym, że należy uzupełnić swoją dietę o witaminę D zimą, również latem wiele osób nie wytwarza odpowiedniej jej ilości. Wynika to głównie z krótkiego czasu przebywania na zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że ekspozycja na słońce w celu jej wytworzenia to nie to samo, co opalanie. Opalona skóra może blokować wytwarzanie witaminy D nawet przez kilka miesięcy, więc nie należy ignorować ostrzeżeń lekarzy odnośnie do zalecanego czasu przebywania na słońcu.

Z kolei osoby na diecie wegańskiej powinny suplementować witaminę B12 ze względu na to, że nie znajduje się ona w roślinnych produktach. B12 kumuluje się w organizmie, więc jej braki mogą ujawnić się nawet po kilku latach. Właśnie dlatego względnie dobry stan zdrowia nie oznacza, że suplementacja tej witaminy nie jest nam potrzebna.

Pomocne składniki, których suplementację warto rozważyć

- Witaminą, która ma znaczny wpływ na nasz układ odpornościowy jest witamina C. Często sięgamy po nią, gdy czujemy że rozkłada nas przeziębienie lub właśnie jesteśmy chorzy. Prawda jest jednak taka, że w trakcie choroby jest już nieco za późno. Jeżeli natomiast na co dzień dbamy o odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, prawdopodobieństwo zachorowania spada. Co więcej, w trakcie choroby organizm zużywa większe ilości tej witaminy, dlatego warto szczególnie zadbać o to po przechorowaniu. - informuje Patrycja Zabrzeska, psychodietetyk, trener personalny, dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.

Kolejny składnik, którego brakuje w diecie wielu Polaków to kwasy omega-3. O ile zapewnienie sobie odpowiedniej ilości kwasów omega-6 jest stosunkowo łatwe, ponieważ znajdują się one głównie w olejach roślinnych, o tyle omega-3 dostępne są w różnych gatunkach ryb, a także np. w nasionach chia czy siemieniu lnianym, które spożywamy z reguły o wiele rzadziej. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i wspierają odporność a odpowiednie proporcje omega-3 do omega-6 w diecie są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podstawowym sposobem na zorientowanie się, czy nasza dieta jest dla nas odpowiednia i czy konieczne jest wprowadzenie suplementacji są oczywiście odpowiednie badania krwi. Warto wykonywać je profilaktycznie 1-2 razy do roku, aby uniknąć negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Patrycja Zabrzeska – psychodietetyk i trener personalny, w swojej pracy łączy trzy najważniejsze aspekty naszego życia - Ciało, Umysł, Duszę. Od 3 lat dietetyk w Rukoli, cateringu dietetycznym, który wspiera odżywianie na najwyższym poziomie. Ponadto pracuje przy programie kardiologicznym z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka oraz prowadzi własny gabinet. Ciągle poszerza wiedzę podczas wielu szkoleń, akademii, warsztatów i kursów. Wielka entuzjastka dobrej suplementacji, optymalizującej pracę ludzkiego organizmu.

Rukola to firma z 9-letnim doświadczeniem w wytwarzaniu i dostarczaniu cateringu dietetycznego. Zespół tworzą doświadczeni kucharze i wykwalifikowani dietetycy, którzy na co dzień czuwają nad jakością i prawidłowym zbilansowaniem posiłków. Firma rozpoczęła działalność na terenie Trójmiasta i sukcesywnie rozszerzała ją na inne miejscowości. Obecnie dostarcza zestawy do wszystkich miejscowości w Polsce. Misją Rukola Catering jest stała poprawa jakości odżywiania klientów oraz inspirowanie ich do zmiany nawyków.

Przypisy