Dołącz do czytelników
Brak wyników

Polecamy

8 października 2020

SUPERSONIC – Food of the Future. Today!

48

Nowość na rynku zamienników posiłków w Polsce

Wielkość globalnego rynku produktów zastępujących posiłki wg szacunków Global View Reseach powinna wynieść 20 mld USD i oczekuje się, że rynek światowy będzie rósł 6,5% rocznie. Epidemie otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia, wpływają na zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie diet odchudzających, ale i produktów wspierających kontrolę wagi, co jak czytamy w raporcie, ma napędzać popyt w tej kategorii. Produkty zastępujące posiłek to kategoria produktów, które w jednej porcji zawierają około 400 kalorii, pochodzących z  białek, węglowodanów, tłuszczy i błonnika w idealnej dla zdrowia proporcji. Na polskim rynku pojawiła się nowość w tej kategorii — SUPERSONIC Food. Jego pełnowartościowy i zrównoważony, w 100% roślinny skład powstał w oparciu o wyniki badań naukowych.  SUPERSONIC Food to naturalny  i bez laktozowy posiłek zawierający w swoim składzie polski Novel Food – unikalny szczep drożdży Yarrowia Lipolytica – który ze względu na swój skład posiada szereg cennych  właściwości immunomodulujących, prebiotycznych i antyoksydacyjnych. SUPERSONIC Food jako jedyny w tej kategorii na świecie zawiera też najlepiej wchłanialne, płynne bioestry kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 – tak bardzo potrzebne we współczesnej diecie.

POLECAMY

Trendy i wyzwania

Przewiduje się, że intensywny styl życia w połączeniu z rosnącym popytem na smaczne, wysokiej jakości i zdrowe produkty spożywcze będą napędzać wzrost rynku zamienników posiłków. Długie godziny pracy i rosnąca liczba osób prowadzących siedzący tryb życia także będą mieć wpływ na zwiększanie zainteresowania tego typu produktami. Zamienniki posiłków to zdrowe i pełnowartościowe pożywienie, które z reguły zawiera odpowiednio zbalansowany miks tłuszczów, białek i węglowodanów. Produkty zastępujące posiłki są łatwe do przechowywania i mają długi okres przydatności do spożycia. Większość z nich jest dostępna w postaci gotowych do spożycia koktajli, co zdecydowanie ułatwia ich przenoszenie i spożywanie w drodze.

Zdrowa alternatywa

Na naszym rynku pojawiła się nowość w tej kategorii — SUPERSONIC Food, będąca efektem prac polsko-brytyjskiej firmy SUPERSONIC Food Company Ltd.  Jego formuła została przygotowana w oparciu o najnowsze wyniki badań przez naukowców, dietetyków i biotechnologów. Zadbali oni o to, by poza optymalną dawką składników odżywczych SUPERSONIC Food wspierał budowanie naturalnej odporności, z której znaczenia wszyscy ostatnimi czasy zaczęliśmy bardziej sobie zdawać sprawę.

W jego składzie znalazły się m.in. płatki owsiane, unikatowy mix trzech rodzajów białek: grochu, dyni,  konopi oraz tzw. SUPERFOODS: Siemię lniane, Chia, Maca, Morszczyn pęcherzykowaty, Likopen, Yarrowia Lipolytica Novel Food, bioestry kwasów Omega 3-6-9, a także zestaw 26 ważnych witamin i minerałów. SUPERSONIC Food posiada najwyższą ocenę A w klasyfikacji Nutri-score.

Yarrowia Lipolytica – polski SUPERFOOD

Yarrowia Lipolytica Novel Food* to produkt gruntowanie przebadany przed kompetentne i doświadczone w tym zakresie zespoły naukowo-badawcze m.in. z  Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, SGGW w Warszawie, czy Uniwersytetu Przyrodniczego w Warszawie. Produkt uzyskał także pozytywną opinię Instytutu Żywności i Żywienia im. Prof. Dr. Med. Aleksandra Szczygła.

Yarrowia lipolytica wyróżnia wysoka zawartości Beta-glukanów co jak wskazuje szeroko literatura naukowa, ma pozytywny wpływ na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Zawiera szereg cennych składników bioaktywnych: AKG (alfa ketoglutaran), jabłczan cytruliny, koenzym Q10, kwas kynureninowy. Szczep Yarrowia lipolytica to ponadto niezwykle cenne źródło witamin z grupy B (m.in. B1, B2, B3, B4, B5, B7, B9,  B12) i witamin C, D, i E oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu).

* Ze względu na rosnącą popularność nowej i unikalnej żywności Unia Europejska stworzyła regulacje, która obejmuje nowe produkty żywieniowe NOVEL FOOD (z ang. nowa żywność ). Novel Food to taka żywność, która definiowana jest w kategoriach żywności innowacyjnej, często takiej, która powstała z wykorzystaniem zaawansowanych technologii i nowoczesnych procesów produkcyjnych.  Wszystkie produkty z kategorii Novel Food są objęte ścisłymi regulacjami prawnymi i uzyskanie takiego statusu związane jest z przejściem bardzo czasochłonnego i rygorystycznego procesu certyfikacyjnego

Bioestry kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9

Niezwykłe właściwości kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 i ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie od lat są przedmiotem zainteresowania naukowców, lekarzy, dietetyków i biotechnologów. Stąd wiadomo, że należą one do jednych z najzdrowszych składników dla naszego zdrowia. W SUPERSONIC Food źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 (pochodzące z lnu i konopi) są bioestry w najczystszej i najlepiej wchłanianej przez ludzki organizm postaci. SUPERSONIC Food to jedyny produkt tego typu na  świecie, który ma je w swoim składzie.

26 witamin i składników mineralnych

W każdej miarce SUPERSONIC Food znajduje się mix 26 wskazanych dla utrzymania dobrego zdrowia witamin (A, E, C, D,K, B1, B2, B3, B5, B6 i B12) i składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan, chrom, potas, chlor, wapń, selen, molibden i jod), wspierających prawidłowe funkcjonowanie i regenerację organizmu.

Szybko, wygodnie i zdrowo

Jak wynika z najnowszego raportu BEUC, pt. ”Analysis of a survey of European consumers on attitudes towards sustainable food 2020” do zmiany wyborów żywieniowych w dobrym kierunku nie wystarczy zaangażowanie na poziomie indywidualnym. Konieczne są działania, które ułatwią konsumentom przyjęcie odpowiednich nawyków żywieniowych. W rekomendacjach czytamy, że powinni oni dostać praktyczne narzędzia i rozwiązania, które pomogą im w urzeczywistnianiu ich intencji.

Aż 92% Milleniasów zastępuje posiłki przekąskami – wynika z badania zrealizowanego przez firmę Welch*. Uzyskane w cytowanym badaniu dane wskazują na postępującą skłonność konsumentów do poszukiwania łatwych rozwiązań. Współcześni konsumenci nie idą na kompromisy związane z czasem dlatego popyt na produkty zdrowe, ale ułatwiające życie takie jak np. roślinne zamienniki posiłków będzie rósł.

SUPERSONIC Food to zdrowe, zrównoważone i pełnowartościowe danie, które z powodzeniem może zastąpić pełny posiłek lub przekąskę. Można je przygotować, mieszając 2 miarki produktu z 400-500 ml mleka lub wody. Aktualnie na rynku dostępny jest SUPERSONIC Food o smaku czekoladowym, waniliowym, oraz z oryginalnym smaku czerwonej porzeczki z nutą wanilii. Wkrótce w ofercie znajdą się również inne smaki.

Cena opakowania: 1,5 kg – wynosi 130 pln

Jedno opakowanie zawiera 30 między-posiłków, albo 15 pełnych posiłków.

SUPERSONIC – Food of the Future. Today!

Więcej informacji:

www.supersonicfood.com

* Meal Replacement Products Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Powder, Ready-to-Drink, Protein Bar), By Distribution Channel, By Region, And Segment Forecasts, 2019 – 2025 https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/meal-replacement-products-market

RAMKA INFOGRAFIKA DANE Z RESEARCHU

2/3 konsumentów jest otwartych na zmianę nawyków żywieniowych ze względu na ochronę środowiska. Wielu z nich jest skłonnych podjąć działania, by marnować mniej żywności, kupować więcej sezonowych owoców i warzyw oraz jeść więcej produktów pochodzenia roślinnego. Zmniejszenie spożycia nabiału i konieczność wydawania większych pieniędzy na żywność produkowaną w sposób zrównoważony stanowi wciąż duże wyzwanie dla konsumentów.

Nieco ponad 40% konsumentów twierdzi, że albo przestali jeść czerwone mięso, albo ograniczyli jego spożycie ze względu na ochronę środowiska. Jednak biorąc pod uwagę, że poziomy spożycia czerwonego mięsa w UE nadal znacznie przekraczają zalecane spożycie dla optymalnego zdrowia ludzi, należy dołożyć większych starań, aby wspierać zmianę zachowań. Dotyczy to szczególnie konsumentów, którzy obecnie nie zamierzają wprowadzić zmian zmierzających do ograniczenia spożywania czerwonego mięsa (wciąż więcej niż 1 osoba na 3).

https://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2020-042_consumers_and_the_transition_to_sustainable_food.pdf

Jak zdrowo odżywiają się Polacy?

W porównaniu z raportem z 2010 roku, można stwierdzić́, że Polacy częściej jedzą warzywa i owoce – rośnie odsetek osób, które spożywają je codziennie.

Mężczyźni częściej niż kobiety jedzą mięso codziennie (44% wobec 28%). Wraz ze wzrostem liczby ludności w miejscu zamieszkania badanych spada odsetek osób spożywających mięso codziennie, a zwiększa się udział osób w ogóle niejedzących mięsa.

Ryby są produktem, którego w największym stopniu brakuje Polakom – 62% badanych uważa, że spożywa ich za mało. Tylko niespełna 2/5 osób (37%) deklaruje, że je ich tyle, ile trzeba.

Samo spożywanie słodyczy i ciast praktycznie się nie zmieniło od 2010 roku, a więc można mówić na razie o zmianie świadomości w zakresie jedzenia słodyczy, a nie o zmianie zachowań.

https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2019/K_106_19.PDF

Przypisy