Dołącz do czytelników
Brak wyników

Sukces Weekendu bez glutenu. Hala Gwardii pękała w szwach.

Artykuł | 30 października 2018 |
20

Czy wiesz czym jest gluten? Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową? Czy będąc na diecie można smacznie jeść? Na te i wiele innych pytań przez cały ostatni weekend odpowiadali nasi eksperci podczas Weekendu bez glutenu zorganizowanego przez firmę Schär w warszawskiej Hali Gwardii. 50 dzieci i dorosłych wzięło udział w warsztatach kulinarnych, setki odwiedzających stoisko osób skosztowało bezglutenowych przekąsek, a ponad 650 osób zainteresowanych przejściem na dietę bezglutenową odebrało pakiety startowe. 

Święto bezglutenowego pieczenia

Dwa dni pieczenia z wykorzystaniem tylko i wyłącznie bezglutenowych produktów takich jak najnowsza mieszanka mąk – MixB-Bread Mix. Bułeczki, chałki, chleb – wszystko cieplutkie, świeże i bardzo smaczne. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne dla dorosłych prowadzone przez Jaśka Kuronia oraz zajęcia dla najmłodszych pod czujnym okiem ekspertki Schär, Wiolety Zysk. Jedni i drudzy z prawdziwym zapałem zagniatali ciasto na słodkie bułeczki z kruszonką, czy też autorskie pizze i czekali z niecierpliwością na swoje wypieki.

Jasiek Kuroń, znany i ceniony szef kuchni, tak skomentował imprezę: „Wbrew pozorom, pieczenie z mąką bezglutenową nie jest wcale takie trudne i nie różni się zbytnio od pracy z mąką pszenną. Należy jednak pamiętać, aby dobierać optymalne proporcje do naszych wypieków”.

Podczas spotkania z blogerami kulinarnymi, Jasiek podkreślił, że często sam stosuje mąkę MixB do pizzy, gdyż ciasto rośnie szybciej, przez co pizza jest łatwiejsza w przygotowaniu.

Odkąd przeszłam na dietę bezglutenową marzyłam o zjedzeniu pizzy. Teraz z nową mąką Schär to będzie możliwe. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w warsztatach. Zdobytą wiedzę na pewno wykorzystam w swojej kuchni” – powiedziała jedna z uczestniczek.

Profesjonalne porady

Diagnoza nietolerancji glutenu i celiakii jest dotkliwa, bo wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych i rezygnacją z ulubionych potraw, a w szczególności smacznego pieczywa czy pizzy. Dlatego najpierw zawsze trzeba się skonsultować ze specjalistą. Przez cały miniony weekend każdy, kto odwiedził Halę Gwardii mógł porozmawiać o swoich problemach z dietetyczkami.

Jedzenie bez glutenu nie jest złe

Nowa mąka MixB-Bread Mix to mieszanka specjalnie stworzona do przygotowywania do różnego rodzajów wypieków. Ulepszona receptura, pozwala na jeszcze łatwiejsze wyrabianie ciasta. Nawet następnego dnia chleb wypieczony z nowej mąki smakuje tak samo jak ten kupiony w piekarni. W swoim składzie nie zawiera już mąki łubinowej, którą zastąpiły mąka z soczewicy i ryżu,  dzięki czemu wzrosła ilość składników mineralnych. Ponadto MixB zawiera mniej soli, cukru, tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Osoby, które chciałyby się dowiedzieć więcej na temat diety i produktów bezglutenowych zapraszamy do odwiedzanie strony internetowej firmy Schär //www.schaer.com/pl-pl.

***

Firma Schär – europejski lider w dziedzinie żywności bezglutenowej, od ponad 35 lat oferuje szeroki wybór smacznych produktów spełniając najwyższe wymagania stawiane przy ich produkcji. Produkty Schär, wśród których znajduje się wiele rodzajów pieczywa, mąki, ciasta, pizzy, makaronów, paluszki rybne i drobiowe, płatki śniadaniowe, muesli oraz duży wybór przekąsek, z pełnym zaufaniem są spożywane przez osoby cierpiące na celiakię i każdą inną formę nietolerancji glutenu.

Przypisy