Dołącz do czytelników
Brak wyników

Startuje Pasta World Championship 2018

Artykuł | 23 października 2018 |
32

Już 24 października rozpoczyna się siódma edycja BarillaPasta World Championship, konkursu kulinarnego, którego  finał odbędzie się w podczas Światowego Dnia Makaronu.

Kto wygra główną nagrodę i otrzyma tytuł Master of Pasta?

Gotowi, do startu, mangia! Przygotujmy się na światowe celebrowanie La Dolce Vita w dniach 24-25 października w Mediolanie, gdzie Barilla organizuje swoje doroczne, flagowe wydarzenie
 – Pasta World Championship. W mistrzostwach, które odbędą się po raz siódmy,18 szefów kuchni z różnych krajów będzie konkurować o tytuł Master of Pasta. W tym roku po raz pierwszy mistrzostwa zbiegają się ze Światowym Dniem Makaronu, któryw tym roku obchodzi swoją 20 rocznicę.

 

Makaron - zaraźliwa pasja

Organizując Pasta World ChampionshipBarilla pragnie wprowadzić pozytywną atmosferę, harmonię i radość na stoły na całym świecie. W związku z tegorocznym hasłem „Jedz pozytywnie” międzynarodowy konkurs to ukłon w kierunku La Dolce Vita –włoskiego stylu życia, na który składają się: sztuka, muzyka, estetyka, a przede wszystkim – kuchnia i kultowe dania z makaronu.

Fot. Ashley Alexander

Produkty, z których wykonane zostanie danie Pawła Gałeckiego, reprezentanta Polski w Pasta World Championship

Makaron stanowi podstawę pozytywnej i smakowitej diety śródziemnomorskiej. To zdrowa dawka uwalnianych powoli węglowodanów, białka i błonnika, które dają energię na cały dzień. Ugotowany ze świeżymi, lokalnymi składnikami wysokiej jakości, to coś więcej niż posiłek, to pasja, zaproszenie do zwolnienia tempa i cieszenia się chwilami szczęścia.

 

Makaron to moja prawdziwa pasja – mówi Accursio Lotà, urodzony na Sycylii amerykański szef kuchni,zwycięzca Barilla Pasta World Championship 2017. Mam ogromny szacunek dla makaronu jako składnika, który pasuje do menu najlepszych szefów kuchni, jak i do codziennych obiadów rodzinnych. Pamiętam z dzieciństwa gotowanie dań z makaronu pod nieobecność rodziców. Satysfakcja była wprost proporcjonalna do bałaganu, który panował w kuchni po moich eksperymentach.

 

Wydarzenie kulinarne 360 stopni

Pasta World Championship to więcej niż konkurs kulinarny. To prawdziwa uczta dla zmysłów, wydarzenie, które będzie okazją do poznania wyjątkowego świata włoskiego makaronu. Zaplanowane są wystawy, pokazy gotowania na żywo, testowanie potraw i konferencje. W trakcie konkursu będzie można poznać innowacyjne przepisy nadania z makaronu tworzone przez szefów kuchni najbardziej renomowanych restauracji na świecie.

 

Osiemnastu młodych szefów kuchni w wieku poniżej 35 lat weźmie udział w konkursie ocenianym przez jurorów wyróżnionych gwiazdkami Michelin, w walce o tytuł „Master of Pasta”.W ciągu ostatnich sześciu lat zdobyli go szefowie kuchni z USA (2017), Słowenii (2016), Turcji (2015), Szwajcarii (2014), RPA (2013) i Japonii (2012). Łącznie ponad 125 szefów kuchni wzięło udział w poprzednich edycjach konkursu i przyczyniło się do wyniesienia na wyższy poziom sztuki gotowania włoskiego makaronu.

 

Dwudniowe spotkanie bogate będzie w rozmowy na temat sensu prowadzenia zdrowego, pozytywnego stylu życia. Temat włoskiegoLa Dolce Vita będzie podstawą trzech mistrzowskich wykładów:

Więcej niż gastronomia – rola piękna” – z udziałem szefa kuchni Jozefa Youssefa oraz artystki w dziedzinie fotografii Brittany Wright;

„Śródziemnomorski styl życia, recepta na dobrostan –prowadzony przez szefa kuchni i dietetyka, Holgera Stromberga i szwedzką prezenterkę telewizyjną, Filippe Lagerbäck;

„Kuchnia zrównoważona – z ogrodu na stół– wykład wyróżnionego gwiazdkami Michelin szefa kuchni Davide Oldaniego i pioniera zrównoważonej uprawy bazylii Giuseppe Bonati.

W ostatnim dniu konkursu odbędzie się również wyjątkowy występ na żywo kolektywu muzycznego Food Ensemble. Artyści będą samplować dźwięki towarzyszące pokazowi kulinarnemu Davide Oldaniego.

 

25 października jeden z młodych szefów kuchni zostanie otrzyma tytuł Master of Pasta. Konkurs można śledzić za pomocą hasztagów #PastaWorldChampionshipi #WorldPastaDay (25 października) oraz odwiedzając stronę www.barilla.com/pl-pl/pasta-world-championship-2018

i Instagram@Barilla.

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

Przypisy