Stan zapalny w PCOS – jego znaczenie i możliwości zapobiegania w kontekście diety, suplementacji oraz probiotykoterapii

Zapobieganie chorobom

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to jedna z najczęstszych endokrynopatii dotykająca kobiet w wieku rozrodczym. Zakłada się, że stanowi aktualnie główną przyczynę androgenizacji i zaburzeń owulacji oraz niepłodności. Dostępne dane wskazują, że dysfunkcja tkanki tłuszczowej odgrywa kluczową rolę w zaburzeniach metabolicznych generujących stan zapalny obserwowany u kobiet z PCOS. Stany zapalne w PCOS można łagodzić poprzez zmiany stylu życia. Jednym z najlepszych sposobów jest dieta zawierająca produkty o działaniu przeciwzapalnym oraz odpowiednia suplementacja.

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to zaburzenie hormonalne, które dotyka nawet 15% populacji kobiet, będąc jednocześnie najczęstszą endokrynopatią wśród kobiet w wieku rozrodczym. Charakteryzuje się nadmiarem androgenów, przewlekłym brakiem jajeczkowania i zmienionym profilem kardiometabolicznym oraz ogólnoustrojowym stanem zapalnym o niskim nasileniu. Świadczy o nim podwyższenie wielu markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne, interleukina-18 czy morfologia krwinek białych, a także dysfunkcja śródbłonka i zwiększony stres oksydacyjny. Zespół policystycznych jajników jest związany z upośledzoną fizjologią tkanki tłuszczowej, a kobiety z tym zaburzeniem wykazują większe ryzyko insulinooporności, hiperinsulinemii, niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) i cukrzycy typu 2 niż kobiety w podobnym wieku i BMI bez współwystępującego PCOS. Wydaje się, że hiperandrogenemia pod wpływem hiperinsulinemii prowadzi do przerostu adipocytów. Zmiany w funkcji adipocytów mają wpływ na sekrecję adipokin, które generują stany zapalne w organizmie.

Epidemiologia PCOS

Zespół policystycznych jajników (ang. polycystic ovary syndrome, PCOS) to endokrynopatia występująca u kobiet w wieku rozrodczym. Szacuje się, że dotyczy około...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż.; dietetyk, technolog żywienia, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; specjalistka w zakresie insulinooporności i hiperandrogenizmu; współautorka e-booka pt. Jak pokonać trądzik; w mediach społecznościowych można ją odnaleźć pod nazwą @Insulinowa.Aga; agnieszka.kubasinska@gmail.com

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI