Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

10 lipca 2019

Słodkie podejście do życia na chłodno

0 99

Wellbeing na stałe wpisał się we współczesny styl życia jako sposób na zachowanie równowagi między codziennymi obowiązkami a troską o siebie. Na nasze dobre samopoczucie nieoceniony wpływ mają również tzw. małe przyjemności. Wyniki badania „Lody oczami Polaków i Włochów”[1] pokazały, że jedną z nich może być spontaniczne sięganie po mroźne słodkości. Psycholog Maria Rotkiel i Wedel zachęcają do okazjonalnego cieszenia się smakowitymi przyjemnościami, które mogą być elementem celebrowania życia i pozwalać na złapanie dystansu.

 

[1] Źródło: „Lody oczami Polaków i Włochów”, Kantar na zlecenie LOTTE Wedel, metodologia CAWI, Polska, N=1000, Włochy, N=1000, kwiecień 2019 r.

Spontaniczna lodowa rozkosz

Jak wynika z badania zrealizowanego przez Kantar na zlecenie LOTTE Wedel, lody jedzą (prawie) wszyscy Polacy i Włosi – na 1000 respondentów w Polsce znalazły się jedynie 4 osoby, które deklarują, że nie jedzą lodów (we Włoszech 2).  Nad Wisłą, lody najczęściej konsumowane są w godzinach popołudniowych, Włosi natomiast chętniej sięgną po nie w południe lub wieczorem. Polacy częściej niż Włosi konsumują mroźne słodkości podczas spacerów, spotkań z bliskimi poza domem, jako dodatek (np. do kawy, szarlotki) lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia, a także na randce. Spożycie lodów w Polsce i Włoszech różni się pod kątem pory konsumpcji czy okazji, jednak motywacja jest najczęściej ta sama – 70 proc. Polaków, a 58 proc. Włochów, po lody sięga spontanicznie, wtedy, gdy najdzie ich na to ochota.

Małe, a cieszy

Wyniki badania wskazują, że pomimo pędzącego tempa codzienności i licznych obowiązków, nie zapominamy o rozpieszczaniu siebie samych – potrafimy zatrzymać się na chwilę i pozwolić sobie na chwilę słodkiego zapomnienia np. w postaci  lodów. To dobrze, ponieważ jedzenie, poza funkcją odżywczą, powinno być również źródłem radości. Jak przypomina psycholog, Maria Rotkiel, małe przyjemności pozwalają zachować równowagę w codziennym życiu i poprawiają samopoczucie.

Aby dbać o siebie, o dobrą kondycję psychofizyczną, o witalność i energię, trzeba umieć zatrzymać się na chwilę i docenić drobne przyjemności. To ich celebracja jest afirmacją naszego apetytu na życie, potrzeby równowagi i satysfakcji z każdego dnia. Na nasze długofalowe dobre samopoczucie i satysfakcję z życia największy wpływ ma codzienność. To nie jednorazowe wydarzenia i spektakularne sukcesy są najważniejsze; to drobne przyjemności są receptą na uśmiech każdego dnia – wyjaśnia ekspert.

Przyjemność, którą miło się dzielić

Małych przyjemności w postaci lodów można dostarczać sobie indywidualnie lub
sięgać po nie w towarzystwie. Polacy delektują się mroźnymi smakołykami przede wszystkim z rodziną (57 proc.) lub z partnerem (47 proc.). Mieszkańcy Włoch natomiast zdają się być w tej kwestii większymi indywidualistami – w pojedynkę lody konsumuje 26 proc. badanych (w Polsce 18 proc.). O różnych obliczach rozpieszczania siebie i innych mówi Maria Rotkiel:

Lody są doskonałym przykładem przyjemności, po którą warto okazjonalnie sięgać. Mogą być słodkim dopełnieniem chwil spędzanych z bliskimi, a także odpoczynku w osobności. Przyjemność smakowania to wyraz celebracji życia, to ukojenie i błogość, która kojarzy się ze słodyczą i radością. Jeśli zależy nam na budowaniu pozytywnych relacji, jeśli ważne są dla nas bliskie osoby i to, co możemy dać od siebie światu, to przede wszystkim powinniśmy zadbać
o siebie i własną pozytywną energię, a najszybciej i najłatwiej zrobimy to otwierając się na codzienne, małe radości – wyjaśnia Maria Rotkiel.

Jaki smak ma rozpieszczanie?

Lody, poza ochłodą w upalne dni, dają okazję na chwile relaksu w samotności lub te, dzielone z bliskimi. Przy wyborze małych, mroźnych przyjemności kierujemy się nie tylko impulsem – ważny jest również ich smak. Badanie ujawniło przywiązanie do tradycji: podium lodowych faworytów w Polsce należy do wanilii, śmietanki i czekolady. Włosi natomiast, poza bezkonkurencyjną czekoladą, gustują także w orzechu laskowym i pistacji. Klasyka rządzi również, jeżeli chodzi o ulubione lodowe dodatki – zarówno Polacy i Włosi najchętniej sięgają po te czekoladowe.

Cieszymy się, że w tym sezonie możemy być jeszcze bardziej obecni w celebracji małych przyjemności przez Polaków, dostarczając im lody odpowiadające ich upodobaniom. Oferta lodowa LOTTE Wedel obejmuje zarówno formaty impulsowe, jak i familijne, aby móc  rozkoszować się chwilą relaksu na swój ulubiony sposób, zawsze w czekoladzie – mówi Aleksandra Kusz vel Sobczuk, Kierownik Komunikacji Korporacyjnej w LOTTE Wedel.

 

***

O badaniu

Badanie „Lody oczami Polaków i Włochów” zrealizował ośrodek badawczy Kantar na zlecenie LOTTE Wedel w dniach 15-23 kwietnia, metodą CAWI (panel), 15 min, na reprezentatywnej grupie Polaków i Włochów korzystających z internetu.

O firmie

LOTTE Wedel to firma o prawie 170-letniej tradycji, która dzięki swojemu bogatemu doświadczeniu i ekspertyzie jest podziwiana za kunszt tworzenia najlepszej jakości czekolady. Jako najsilniejsza czekoladowa marka Polsce dostarcza konsumentom radość płynącą z intensywnego i głębokiego smaku czekolady.
W wedlowskim portfolio znajdują się m.in. takie słodycze, jak Ptasie Mleczko®, Mieszanka Wedlowska, czekolady, ciastka, wafle, batony oraz Torciki Wedlowskie, a także żelki i cukierki. Oferta produktowa LOTTE Wedel obejmuje również lody E.Wedel oraz lody Ptasie Mleczko®. Od września 2010 roku Wedel jest częścią japońskiej Grupy LOTTE, międzynarodowego koncernu założonego w 1948 roku. Obecnie Grupa działa w różnych dziedzinach biznesu, włączając w to m.in. sektor spożywczy, słodyczy, handlu, podróży i turystyki, chemiczny, rynek budowlany oraz finansowy.

Przypisy