Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie od wielu lat cieszy się zainteresowaniem młodzieży. Każdego roku w poczet studentów wstępują pasjonaci gotowania i osoby zainteresowane pracą w branży przetwórczej i spożywczej. Ale to nie wszystko co Wydział ma do zaoferowania. Kształcenie akademickie odbywa się w ramach trzech kierunków: Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Mikrobiologii Stosowanej oraz Ichtiologii i Akwakultury, prowadzonych na poziomie inżynierskim i magisterskim.
CZEKOLADOWA PRZYGODA
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom stawianym współczesnej nauce studentom oferowany jest szeroki wachlarz zajęć praktycznych. Młodzież uczy się między innymi jak zaprojektować linię technologiczną w przetwórni ryb czy piekarni oraz jak stworzyć nowoczesne pyszności z czekolady, tortów i przetworów. Studenci przygotowują ciasta, czekoladki i karmelki, a w ramach eksperymentów z nowymi smakami przełamują bariery tworząc chociażby dżemy z pomidorów. Pod kierunkiem doświadczonej kadry mogą zbadać właściwości popularnych ciast, ciastek i innych słodyczy. Poznają także trendy i nowatorskie metody wytwarzania dietetycznych tortów i ciast fit. Kadra naukowa łączy doświadczenie z autentyczną pasją i ciągłym rozwojem, pokazując alternatywne sposoby produkcji popularnych przekąsek, umożliwiające modny w dzisiejszych czasach efekt obniżenia kaloryczności, a często nawet uzyskanie pożądanego działania prozdrowotnego.
POLECAMY
MIKROBY POD LUPĄ
Nad bezpieczeństwem i jakością surowców i produktów spożywczych czuwa prężny zespół mikrobiologów, który prowadzi badania nad mikroorganizmami pożytecznymi i szkodliwymi. Stała współpraca nauczycieli akademickich z różnymi branżami przemysłu pozwala na opracowanie rozwiązań wyłaniających się problemów oraz wyznaczanie nowych trendów w biotechnologii żywności i ochronie środowiska. Nasi studenci uczą się między innymi: podstawowych technik pracy wykorzystywanych w diagnostyce laboratoryjnej, metod oznaczania i eliminacji mikroorganizmów, opracowywania modeli prognostycznych oraz ich wdrażania w warunkach przemysłowych. Dzięki pracy i zaangażowaniu dydaktyków rokrocznie mury Wydziału opuszczają specjaliści, którzy doceniani są na krajowym i międzynarodowym rynku pracy.
RYBKA NA DESER
Miłośnicy ryb i wodni pasjonaci z powodzeniem odnajdą się na Ichtiologii i akwakulturze. Pod okiem wykwalifikowanej kadry studenci zdobywają wiedzę o nowoczesnych metodach produkcji żywności pochodzenia wodnego, która to cieszy się coraz większą popularnością i może być rozwiązaniem globalnych problemów żywnościowych. Współpraca z licznymi krajowymi i zagranicznymi ośrodkami zajmującymi się hodowlą ryb i produktów akwakultury daje młodym ludziom możliwość udziału różnorodnych praktykach i stażach naukowych, dzięki którym pogłębiają swoją wiedzę, poznają specyfikę pracy związaną z hodowlą organizmów wodnych i nawiązują nowe kontakty, które w przyszłości owocują udziałem w międzynarodowych projektach. Możliwość połączenia nauki i pasji sprawia, że każdy student kierunku czuje się tu „jak ryba w wodzie”.
Więcej o Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa na stronie:
https://wnozir.zut.edu.pl/aktualnosci/informacje-biezace.html