Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to łatwo dostępne, a przy tym zdrowe i niskokaloryczne źródo mikroelementów niezbędnych na wiosenne dni. Początek sezonu na botwinkę przypada na ostatnie dni kwietnia i trwa w najlepsze aż do końca lipca. Warto w tym czasie sięgnąć po to warzywo, chociażby ze względu na jego wysoką zawartość żelaza, przeciwutleniaczy, witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B.
POLECAMY
Co ciekawe, botwinka posiada wysoką zawartość kwasu szczawianowego, więc dobrze jest łączyć ją z produktami nabiałowymi – śmietaną czy serami, które zneutralizują jego niekorzystny wpływ na organizm. Jak zatem przyrządzić pyszne i zdrowe danie z botwinką w roli głównej? Choć większości botwinka kojarzy się z zupą, warto spróbować innych, równie prostych propozycji jej podania. Na majowe spotkania z rodziną czy przyjaciółmi przygotuj wegetariańskie mini tarty z botwinką i plastrami z papryką.
Wegetariańskie mini tarty z botwinką i plastrami z papryką
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 opakowanie plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 3 buraczki z pęczka botwinki plus kilka liści z łodyżkami
- 250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 3 jajka
- 100 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę (najlepiej dymkę, na którą również trwa obecnie sezon) i plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy.
Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście wraz z łodyżkami osuszamy, drobno siekamy.
W misce umieszczamy kwaśną śmietanę i jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Dodajemy zawartość patelni, buraczki z łodyżkami i liśćmi, pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 8 foremek na mini tarty wylepiamy ciastem francuskim. Wlewamy do nich farsz z burakami i fetą. Pieczemy przez około 25 minut lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wskazówka: Zamiast kilku małych porcji można upiec także jedną dużą tartę.
Smacznego!