Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe odżywianie

21 maja 2019

Sezonowe gotowanie – nieoczywisty pomysł na botwinkę

298

Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to łatwo dostępne, a przy tym zdrowe i niskokaloryczne źródo mikroelementów niezbędnych na wiosenne dni. Początek sezonu na botwinkę przypada na ostatnie dni kwietnia i trwa w najlepsze aż do końca lipca. Warto w tym czasie sięgnąć po to warzywo, chociażby ze względu na jego wysoką zawartość żelaza, przeciwutleniaczy, witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B.

POLECAMY

Co ciekawe, botwinka posiada wysoką zawartość kwasu szczawianowego, więc dobrze jest łączyć ją z produktami nabiałowymi – śmietaną czy serami, które zneutralizują jego niekorzystny wpływ na organizm. Jak zatem przyrządzić pyszne i zdrowe danie z botwinką w roli głównej? Choć większości botwinka kojarzy się z zupą, warto spróbować innych, równie prostych propozycji jej podania. Na majowe spotkania z rodziną czy przyjaciółmi przygotuj wegetariańskie mini tarty z botwinką i plastrami z papryką.

Wegetariańskie mini tarty z botwinką i plastrami z papryką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
  • 3 buraczki z pęczka botwinki plus kilka liści z łodyżkami
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę (najlepiej dymkę, na którą również trwa obecnie sezon) i plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy.

Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście wraz z łodyżkami osuszamy, drobno siekamy.

W misce umieszczamy kwaśną śmietanę i jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Dodajemy zawartość patelni, buraczki z łodyżkami i liśćmi, pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 8 foremek na mini tarty wylepiamy ciastem francuskim. Wlewamy do nich farsz z burakami i fetą. Pieczemy przez około 25 minut lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wskazówka: Zamiast kilku małych porcji można upiec także jedną dużą tartę.

Smacznego!

Przypisy