Ścieżki rozwoju zawodowego dietetyka

W gabinecie dietetyka

Czy pójście na studia o kierunku dietetyka wiąże się z koniecznością rozpisywania do końca życia diet dla osób chorych albo tych, które chcą schudnąć?

Czy jedyne, co możesz robić jako dietetyk, to na okrągło przeliczać mikro- i makroskładniki?

Pracować wyłącznie w szpitalu albo (przy odrobinie szczęścia) prowadzić własną praktykę?

Jeżeli twoja odpowiedź na któreś z powyższych pytań, brzmi „tak”, to koniecznie musisz przeczytać ten artykuł. Dzięki niemu zobaczysz, ile możliwości stoi przed osobami, które mają dużą wiedzę na temat żywienia.

Każde szkolenie powoduje, że stajesz się lepszym specjalistą

Najgorsze, co możesz zrobić, to zakończyć swoją naukę wraz z odebraniem dyplomu magistra. Studia to dopiero początek fascynującej przygody po świecie dietoterapii. Twój pierwszy punkt na zawodowej ścieżce rozwoju to szkolenia pogłębiające twoją wiedzę z zakresu żywienia.

POLECAMY

Warto zaliczyć ich naprawdę dużo. Dlaczego? Po pierwsze, pomogą one zweryfikować, który obszar dietetyki jest ci najbliższy. Po drugie, jedną z najcenniejszych umiejętności każdego specjalisty jest łączenie wiedzy z różnych jej obszarów. To znaczy, że to co może świetnie sprawdzać się np. u sportowców, może okazać się także bardzo skuteczne u osób pragnących zredukować swoją masę ciała. Wiedza z zakresu diety wegetariańskiej może przydać się u pacjentów z przestymulowaną wątrobą. Znajomość parazytologii może bardzo pomóc osobom cierpiącym na znaczną niedowagę itd.

Każde szkolenie zbliża cię do uświadomienia sobie tego, co najbardziej lubisz w dietetyce i w jakich jej obszarach chcesz pracować. Mało tego, przede wszystkim pomaga ci być skutecznym. A to z punktu widzenia klienta najistotniejszy aspekt.

Określ, jaki problem rozwiązujesz

Wiek XXI jest czasem specjalistów. Im bardziej wyspecjalizujesz się w danej dziedzinie, tym więcej ciekawych rzeczy (poza układaniem diet) będziesz w stanie robić. I tu przechodzimy do bardzo ważnego punktu tego artykułu. Czegoś, co jest teraz absolutnym trendem, a nadal za mało ludzi za nim po...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Ekspert Zdrowia Kobiet, dietetyk, akupunkturzysta, szkoleniowiec, dietocoach, kobieta dedykująca swoją pracę innym kobietom, zajmuje się przede wszystkim wspieraniem płodności, a także pomocą przy endometriozie, PCOS i problemach menstruacyjnych

    trener skuteczności osobistej i biznesowej, coach, mentor, szkoleniowiec, przedsiębiorca. Po latach pracy jako menedżer w międzynarodowej korporacji postanowił połączyć posiadaną wiedzę z zakresu psychologii, coachingu, mentoringu oraz kompetencji biznesowych i oddać się w całości treningom mentalnym swoich klientów. Głównie współpracuje z właścicielami fi rm, wspierając ich w rozwoju własnym i ich przedsiębiorstw, poprawiając ich skuteczność w działaniu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI