Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

10 września 2019

Sałatka grecka

0 60

Sałatka grecka to mimo nazwy jedna z popularniejszych dań sałatkowych w Polsce. Jej zaletą jest prostota zarówno w wykonaniu, jak i  w ilości składników. To  jednak, co sprawia, że porywa smakiem, to wysokiej jakości produkty użyte do jej wykonania – przede wszystkim muszą być świeże i wyraziste w smaku.

Składniki (2 porcje):

3 średnie pomidory

1–2 ogórki (gruntowe)

50 oliwek Beach Flower

1 mała cebula

100 g sera feta

garść rukoli

oregano (suszone)

4 łyżki oleju Rapso

1 łyżka szczypiorku

sól, pieprz

Wykonanie:

1.            Warzywa umyj i obierz. Pomidory pokrój w ósemki, ogórki i cebulę w plastry.

2.            Układaj warzywa naprzemiennie na wsypanej do miski rukoli.

3.            Na wierzch sałatki połóż kawałki sera – nie musisz go kroić, może być połamany.

4.            Całość delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz skrop olejem wymieszanym z oregano.

5.            Podawaj od razu po przyrządzeniu.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Przypisy