Dołącz do czytelników
Brak wyników

Rozgrzewające napoje z syropami Oleofarm

Artykuł | 22 stycznia 2019 |
19

Ciepły koc, ulubiona książka, zapach palącej się świecy to wymarzony scenariusz na długie zimowe wieczory spędzane w domowym zaciszu. A jeśli do tego zestawu dodać kubek rozgrzewającego, aromatycznego napoju - istne marzenie! Oto kilka pomysłów, jak go przygotować.

 

Korzenna malina

 

Smak herbaty z sokiem malinowym przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Napój ten serwowały nasze babcie i mamy zawsze wtedy, gdy wracaliśmy zziębnięci z sankowych szaleństw. Tradycyjne połączenie herbaty z maliną można wzbogacić o dodatkowe składniki i uzyskać rozgrzewający napój w ulubionej kompozycji smakowej.

 

Składniki

 

  • Herbata czarna
  • Plaster pomarańczy
  • Goździki
  • Laska cynamonu
  • Kardamon
  • Ekologiczny syrop malinowy Oleofarm

 

Herbatę należy parzyć przez dłuższą chwilę tak, żeby wydobyć z niej jak najwięcej smaku i aromatu. Następnie dodajemy goździki, cynamon i syrop malinowy. Na koniec wkładamy plaster pomarańczy i laskę cynamonu. Napój można doprawić kardamonem.

 

Żurawina na zdrowie

 

W okresie zimowym warto zadbać o dostarczanie organizmowi solidnej dawki witaminy C. Pomoże wesprzeć odporność i uchronić organizm przed infekcjami. Jednym z cenniejszych jej źródeł jest  żurawina. I właśnie żurawinowy poncz będzie doskonałym pomysłem na zdrowy, rozgrzewający koktajl.

 

Składniki

 

  • 100 g żurawiny
  • Sok pomarańczowy
  • Sok jabłkowy
  • Sokz jednej limonki
  • Kilka plasterków pomarańczy i limonki
  • Ekologiczny syrop żurawinowyOleofarm

 

Wszystkie soki i syrop trzeba połączyć i wymieszać. Następnie rozgrzać je na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia!Na dno szklanki lub kubka układamy plastry cytrusów i dodajemy trochę żurawiny. Całość zalewamygotowym ciepłym syropem.

 

Aroniowo-imbirowa rozgrzewka

 

Napar imbirowy z dodatkiem soku z aronii gwarantuje rozgrzanie organizmu oraz wzmocnienie jego odporności. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a korzyści zdrowotne i doznania smakowe - wręcz nieocenione.

 

Składniki

 

  • Imbir
  • Plasterki cytryny
  • Plasterki pomarańczy
  • Ekologiczny syrop z owoców aronii Oleofarm
  • Syrop imbir z cytryną Oleofarm

 

Pokrojony imbir układamy na dnie kubka lub szklanki i zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy owoce cytrusowe i syropy - z owoców aronii oraz cytrynowo-imbirowy - wedle uznania.

Przypisy