Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

2 lipca 2020

NR 3 (Czerwiec 2020)

Razowe tosty z pastą z fasoli, z orzechami i olejem lnianym

87

Składniki:

POLECAMY

  • 300 g ugotowanej białej fasoli lub ze słoika
  • 100 g orzechów laskowych
  • 40 ml oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 15 ml soku z cytryny
  • 8 kromek razowego chleba
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie
Orzechy pieczemy w 180ºC przez 15 minut lub do czasu, aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i po chwili usuwamy brązowe skórki z orzechów. 
Uprażone orzechy mocno rozdrabniamy w malakserze.
Dodajemy fasolę, olej lniany i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smarujemy tosty i dekorujemy natką pietruszki. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G (1 tost z 1 porcją pasty)
Wartość kaloryczna: 318,17 kcal = 1 331,24 kJ 

w tym:
procent energii z tłuszczu: 40,83%
procent energii z węglowodanów: 43,39%
procent energii z białka: 15,78%
procent energii z sacharozy: 2,67%

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy