Składniki:
POLECAMY
- 300 g ugotowanej białej fasoli lub ze słoika
- 100 g orzechów laskowych
- 40 ml oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
- 15 ml soku z cytryny
- 8 kromek razowego chleba
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Orzechy pieczemy w 180ºC przez 15 minut lub do czasu, aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i po chwili usuwamy brązowe skórki z orzechów.
Uprażone orzechy mocno rozdrabniamy w malakserze.
Dodajemy fasolę, olej lniany i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smarujemy tosty i dekorujemy natką pietruszki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G (1 tost z 1 porcją pasty)
Wartość kaloryczna: 318,17 kcal = 1 331,24 kJ
w tym:
procent energii z tłuszczu: 40,83%
procent energii z węglowodanów: 43,39%
procent energii z białka: 15,78%
procent energii z sacharozy: 2,67%
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!