Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom

20 marca 2017

"Dobre bakterie" zapobiegają alergiom

187

3 maja ogłoszono Światowym Dniem Astmy i Alergii, aby zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tych chorób i zwrócić uwagę, że dzięki profilaktyce możemy skutecznie im zapobiegać.

POLECAMY

 Z roku na rok rośnie liczba osób, których dotyczy problem alergii. Z danych WHO wynika, że u około 40% populacji światowej występuje przynajmniej jedno schorzenie alergiczne[1]Powodem tego zjawiska jest postępująca higienizacja środowiska, będąca wynikiem zmniejszonej ekspozycji na pasożyty, wirusy bakterie czy też grzyby w otaczającym nas środowisku – wyjaśnia dr Patrycja Szachta, ekspert programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Stan ten sprawia, że nasz układ odpornościowy nie jest odpowiednio stymulowany, co może prowadzić do zaburzeń takich jak alergie.

Mikroflora jelitowa a alergia

Według ekspertów istotnym elementem wpływającym na zwiększenie lub zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii jest mikroflora przewodu pokarmowego. Okazuje się, że to właśnie bakterie bytujące w jelitach mają znaczący wpływ na działanie układu immunologicznego. Widoczne jest to już od momentu narodzin.  -  U dzieci urodzonych drogą naturalną i karmionych mlekiem matki ryzyko wystąpienia chorób alergicznych i atopowych jest zdecydowanie niższe niż u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i rodzonych drogą cesarskiego cięcia. – tłumaczy ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Zdaniem dr Patrycji Szachty wynika to z faktu, iż poród naturalny i karmienie naturalne w korzystny sposób wpływają na kształt ekosystemu jelitowego dziecka, promując namnażanie się bakterii prozdrowotnych i hamując jednocześnie wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych.

Eksperci coraz częściej podkreślają, że zarówno w leczeniu jak i w profilaktyce rozwoju alergii (i to już na etapie płodowym) sprawdzają się probiotyki czyli żywe szczepy „dobrych” bakterii. W połączeniu z prebiotykami takimi jak bogate w błonnik warzywa i owoce, wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową zmniejszając ryzyko wstąpienia alergii i łagodzą jej objawy. Warto o tym wiedzieć i od najmłodszych lat uczyć na temat wpływu mikroflory jelitowej na nasz organizm.

[1] //www2.pta.med.pl/uploads/files/pl/strony/strefa-czlonkowska/biala-ksiega-alergii/biala_ksiega_alergii.pdf

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

//media.foxtrotconsulting.pl/

Przypisy