Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom

26 lutego 2019

Przepis na zdrowe serce

0 325

Serce odpowiada nie tylko za „życie uczuciowe”, jest także najważniejszym po mózgu organem naszego organizmu. Zawsze, niezależnie od wieku, stylu życia czy predyspozycji genetycznych, warto dbać o jego zdrowie. Niestety,tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częstybrak czasu na odpoczynek,może osłabić jego kondycję. Pamiętajmy, że nigdy nie jest za późno, aby zacząć troszczyć się o zdrowie serca. Jeśli w Twojej rodzinie występowały problemy związane z miażdżycą, choroba niedokrwienna serca lub przebyłeś incydenty związane z układem sercowo-naczyniowym, musisz szczególnie dbać o serce.

POLECAMY

Planujesz długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu? Nie wystarczą tzw. „dobre geny”.  Na długowieczność trzeba sobie zapracować. Sprzyjają jej dbałość o zdrowie, w tym profilaktyka zdrowotna, racjonalna dieta i aktywność fizyczna, unikanie szkodliwych nałogów, czyli rozsądny tryb życia. Równie ważne jest zadowolenie z życia i optymizm.

Pamiętajmy o aktywności fizycznej. Dzięki regularnym ćwiczeniom można znacznie poprawić wydolność serca i ogólną kondycję organizmu. Najlepsze dla sercowców ćwiczenia powinny być regularne (minimum 3 razy w tygodniu, każdorazowo po przynajmniej 30 minut) i niezbyt intensywne (maksymalne tętno do 120). Zalecane dyscypliny to np. nordic walking (marsz z kijkami), spokojne pływanie i taniec, jazda na rowerze w umiarkowanym tempie.

- Nie zapominajmy obadaniach kontrolnych. Chorzy na serce, w tym osoby po zawale, ludzie otyli i wszyscy po 50. roku życia powinni kontrolować zdrowie swojego serca. Czasem dopiero podczas kontroli okazuje się, że może być jakiś problem.- mówi dr n. med. Iwona Kozak-Michałowska, Dyrektor ds. Nauki i Rozwoju Synevo.

Jak radzi nasza ekspertka w kalendarzu każdego z nas - zarówno sercowca, jak i osoby zdrowej - powinny się znaleźć:

  • badanie EKG (zwykłe i wysiłkowe) – po 50. roku życia warto je robić co roku, wcześniej co 3–5 lat (o ile lekarz nie zaleci częściej);
  • pomiar ciśnienia krwi – podczas każdej wizyty
    u lekarza, ale nie rzadziej niż co pół roku;
  • lipidogram- czyli oznaczenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL(dobrego) i LDL (złego) oraz trójglicerydów. Nadmiar cholesterolu LDL (ponad 130mg/dl) oraz trójglicerydów (ponad 150 mg/dl) i niedobór HDL-Ch (poniżej 40 mg/dl) przyczynia się do kłopotów z układem krążenia,a groźnym powikłaniem może być zawał mięśnia sercowego lub udar mózgu;
  • poziom glukozy we krwi(przy prawidłowych wynikach raz na 2 lata) –podwyższony poziom glukozy może być objawem cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Prawidłowy poziom glukozy we krwi wynosi 60–99 mg/dl.

Choroby serca są w dużej mierze skutkiem niewłaściwej diety, obfitującej w czerwone mięso, cukier i tłuszcze zwierzęce. Zmieniając sposób odżywiania, zmniejszamy ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca. Dobra dieta reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy, obniża poziom cholesterolu,  pomaga pozbyć się nadwagi, która także szkodzi sercu. Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale też w jakiej ilości. W dziennym menu powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, chudy nabiał i chude mięso oraz tłuszcze roślinne.

W Laboratoriach Medycznych Synevo opracowano specjalny pakiet „zdrowe serce”, który obejmuje następujące badania:

- HOMOCYSTEINA – jej podwyższone stężenie łączy się bezpośrednio z możliwością uszkodzenia ściany naczyń, a więc również wystąpienia stanów zatorowo-zakrzepowych,
a także CVD. Stężenie homocysteiny jest uzależnione od poziomu witamin B12 i kwasu foliowego.

- CRP – które należy do białek ostrej fazy, wzrost jego stężenia obserwuje się m.in. przy zawale mięśnia sercowego.

- APOLIPOPROTEINY A iB –białka odpowiedzialne za transport i metabolizm lipidów. Są to główne białka lipoprotein, odpowiednio HDL i LDL  Niedobory Apo-AI oraz podwyższone stężenie Apo-B są dodatkowym wskaźnikiem zaburzeń lipidowych i mają zastosowanie w diagnostyce i ocenie ryzyka powikłań miażdżycowych.

- PROFIL LIPIDOWY - badanie stężenia cholesterolu całkowitego, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu, triglicerydów.

Pamiętajmy, że LDL-cholesterol często nazywany jest „złym cholesterolem”,ponieważ wiąże się z podwyższonym ryzykiem CVD. Jeśli poziom LDL jest podwyższony, to cholesterol dostaje się do komórek w sposób niekontrolowany (droga poza receptorowa),co prowadzi do tzw. nacieczeń lipidowych (prekursor blaszki miażdżycowej).

HDL - potocznie nazywany „dobrym cholesterolem”. Jego protekcyjne działanie polega na transporcie cholesterolu do wątroby. W komórkach wątroby cholesterol jest metabolizowany i jako składnik kwasów żółciowych wydzielany do przewodu pokarmowego, a następnie usuwany z organizmu.

Więcej na temat na:

//www.synevo.pl/pakiety/zdrowe-serce/

Przypisy