Produkty na bazie mleka słodowego – malted milk

Newsy

Mleko słodowe to skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, a dodatkowo jest wyjątkowo łatwo przyswajalne dla organizmu. Ten znany od lat w krajach anglosaskich produkt zaliczany do kategorii vitae właśnie wchodzi na polski rynek. Pierwszym, już dostępnym naturalnym produktem na bazie mleka słodowego jest Mom SOS wspierający laktację. Sukcesywnie wprowadzane będą nowe produkty m.in. ułatwiające zasypianie dla dzieci, wzmacniające i poprawiające wydolność fizyczną organizmu.

POLECAMY

Mleko słodowe to naturalna i zdrowa substancja vitae. Od z górą 130 lat jest znane i bardzo cenione w krajach o kulturze anglosaskiej. Ze względu na wysoką wartość odżywczą mleko słodowe polecane jest osobom, które chcą szybko i bezpiecznie wzmocnić organizm. Dzięki bardzo dobrej przyswajalności cenione jest szczególnie przy podwyższonym zapotrzebowaniu energetycznym np. na wyprawach górskich, przy sportach siłowych i wyczynowych, ale też jest preparatem skutecznie wspierającym organizm w stanach osłabienia czy przy obniżonej odporności. Tabletki z prasowanego mleka słodowego stanowiły ważną część „żelaznych racji” żywnościowych marynarzy i lotników podczas obu wojen światowych, w 1962 roku były na wyposażeniu misji kosmicznej Friendship 7, stanowiąc element diety astronautów.

Mleko słodowe uzyskuje się z wysokiej jakości słodu jęczmiennego i mąki pszennej, poddawanych długotrwałemu procesowi, w którym enzymy ze słodu hydrolizują skrobię, następnie mieszane z mlekiem pełnym w proszku i suszone stopniowo w niskich temperaturach. uzyskuje wyjątkowe właściwości. Pierwszy patent został zgłoszony przez Williama Horlicka w USA ponad 130 lat temu, a w Pakistanie jest produkowany w założonej wspólnie przez Horlicks of England i rodzinę Ikram od 1967 roku według klasycznej receptury i technologii.  Pan Farukkh Ikram jest synem założyciela fabryki i kontynuuje produkcję z dbałością o każdy szczegół. ,,Używamy w procesie produkcyjnym tylko sprawdzonych i najlepszych składników, dzięki czemu również nasz produkt końcowy jest najlepszy z możliwych” – powiedział Farukkh Ikram CEO House of Millac.

Słód jęczmienny jest w Polsce bardzo dobrze znany wśród mam, które polecają go na problemy z laktacją. Jest on jedyną naturalną substancją, która ma potwierdzone działanie laktogenne i pozytywnie wpływa na produkcję pokarmu (beta-glukany z błonnika), a nie ma przy tym żadnych skutków ubocznych. Na rynku jest dostępnych kilka produktów o charakterze suplementów diety, wspierających laktację, które zawierają ekstrakt ze słodu jęczmiennego, przeważnie jest on łączony ze składnikami ziołowymi.

,,W odpowiedzi na potrzeby mam wprowadziliśmy na polski rynek Mom SOS, naturalny produkt spożywczy na bazie mleka słodowego wspierający laktację” – mówi Piotr Szewczyk z Mom SOS. Nasz produkt działa w trzech płaszczyznach – poza wysoką zawartością beta-glukanów ze słodu to naturalny zestaw wyjątkowo łatwo przyswajalnych węglowodanów, białka, składników mineralnych i witamin, uzyskanych podczas rozpadu pierwotnych składników pod wpływem enzymów ze słodu. Jest smaczny – ma nostalgiczny „ciasteczkowy” smak nie kojarzący się w żaden sposób z lekiem, a napój ma różowy kolor, co w połączeniu z bezpretensjonalnym i przyjaznym opakowaniem stanowi trzecią płaszczyznę działania – redukcja stresu u mamy karmiącej.

 

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI