Wyzwania branży piekarniczo-cukierniczej
Wszelkiego rodzaju wyroby piekarniczo-cukiernicze muszą spełniać szereg różnych wymagań klientów, ponieważ smak wyrobów w głównej mierze przekłada się na renomę piekarni czy kawiarni. Cukiernicy i piekarze powinny zadbać nie tylko o produkty ze sprawdzonego źródła, ale również jakość wykorzystywanych naczyń i urządzeń, takich jak blachy piekarnicze, patelnie, gofrownice czy naleśnikarki. W przeciwnym razie potrawy mogą przywierać do powierzchni i powodować konieczność stosowania dużej ilości tłuszczu, co przekłada się na smak dań. Aby temu zapobiec warto wykorzystywać naczynia pokryte powłokami teflonowymi, które rozwiązują problemy związane z przywieraniem czy przypaleniami.
Jakie są zalety powłok teflonowych?
Powłoka teflonowa to rodzaj powierzchniowego pokrycia wykonanego z politetrafluoroetylenu (PTFE) lub podobnych fluoropolimerów. Posiada właściwości antyadhezyjne, uniemożliwiając przywieranie produktów spożywczych do powierzchni blach, patelni czy gofrownic. Powłoki non-stick charakteryzują się wysoką odpornością termiczną, dzięki czemu są z powodzeniem wykorzystywane do przygotowywania potraw w wysokich temperaturach. Ponadto teflonowanie powierzchni sprawia, że naczynia są łatwe w czyszczeniu, a także odporne na zarysowania i działanie substancji chemicznych. Powłoki nieprzywierające wolne od PFIA są dopuszczone do kontaktu z żywnością, zapewniając wysoki stopień bezpieczeństwa. Należy pamiętać, że z czasem teflon ulega zużyciu. Jednak nie ma konieczności wyrzucania patelni, blachy czy urządzeń. W tej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest renowacja powłok teflonowych. Dzięki temu właściciele lokalów mogą znacznie obniżyć koszty zakupu nowych sprzętów, co przekłada się nie tylko na oszczędności, ale również aspekty ekologiczne.
Jakie części w branży piekarniczo-cukierniczej można teflonować?
W branży piekarniczo-cukierniczej powłoki teflonowe mogą być używane do pokrywania różnych naczyń i urządzeń, aby ułatwić proces wypieku, zapobiec przywieraniu i ułatwić czyszczenie. Najczęściej teflonowane są stożki piekarnicze i rynny w zaokrąglarkach i dzielarkach stożkowych do chleba, bułek czy pączków oraz wszelkie blachy do pieczenia ciast, chleba, muffinek, formy piekarnicze, brandy i wykrojniki. Dodatkowo można powlekać teflonem płyty gofrownic, grille elektryczne, naleśnikarki i pierogarki.
Jedną z renomowanych firm specjalizujących się w nakładaniu powłok non-stick jest Nelvi Gastro. Powłoki z serii Vitaflon® rozwiązują problemy z przywieraniem, przypalaniem i klejeniem potraw do powierzchni. Proces polega na ściągnięciu starej, uszkodzonej powłoki i naniesieniu nowej. Dzięki temu naczynia i urządzenia gastronomiczne odzyskują swoje właściwości, stają się bardziej wytrzymałe, a także cechują się większą żywotnością. Nelvi Gastro oferuje indywidualne podejście do klienta w zakresie powlekania powłok, weryfikując każdy element pod kątem wykonania usługi.