Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom

10 października 2019

Polacy zjadają ponad 40 kg cukru rocznie! Coraz więcej chorych na cukrzycę typu 2!

261

W latach 2012-2017 spożycie cukru na osobę w Polsce znacząco wzrosło. Aż o kilka procent wzrosła również liczba osób z nadwagą i otyłych. W konsekwencji, obserwuje się coraz więcej osób chorujących na cukrzycę typu 2, w tym ludzi coraz młodszych. Jakie rząd proponuje rozwiązanie na tak duży problem? Zaniepokona redakcja portalu Cukrzyca.pl analizuje raporty.

Polacy jedzą coraz więcej cukru przetworzonego

POLECAMY

Statystyczny Polak w latach 2012-2017 zjadał ponad 11 kg zwykłego cukru rocznie. To aż o 6 kg mniej niż w latach wcześniejszych.

Okazuje się jednak, że znacąco wzrosło spożycie przez nich cukru przetworzonego, znajdującego się w:

  • słodkich przekąskach
  • gotowych daniach
  • przetworzonej żywności
  • słodzonych i gazowanych napojach
  • napojach energetycznych

Aż 33 kg cukru spożytego w ciągu roku przez każdego z nas znajduje się w produktach przetworzonych. Sprzedaż napojów gazowanych innych niż woda, napojów energetycznych i izotonicznych wzrosła w ciągu ostatnich pięciu lat aż o 4,4%. To głównie z nich oraz z niezdrowych przekąsek uzupełniamy cukier.

W sumie obecnie Polacy zjadają średnio o 6 kg cukru więcej niż w okresie 2008 - 2012 – wynika z danych przytaczanych przez MZ i NFZ.

Liczba otyłych w Polsce wciąż rośnie! Wśród konsekwencji: cukrzyca typu 2

Liczba otyłych i z nadwagą również stopniowo wzrośnie w kolejnych latach. Do 2025 roku będzie aż 30% otyłych mężczyzn i 26% otyłych kobiet.

W 2016 roku było ich odpowiednio 25% i 23%.

Styl życia ma zasadnicze znaczenie w powstawaniu cukrzycy typu 2: siedzący tryb życia i zła dieta, oparta m.in. na dużej ilości żywności przetworzonej, poza predyspozycją genetyczną do rozwoju tej choroby, mają wpływ ma jej wystąpienie - komentuje redakcja portalu Cukrzyca.pl. Dlatego tyjące społeczeństwo to ogromne zagrożenie.

Problem nadwagi oraz cukrzycy typu 2 zaczyna coraz częściej pojawiać się również w szkołach wśród dzieci i młodzieży do 20. roku życia - wynika z raportu “Cukier, otyłość - konsekwencje. Przegląd literatury, szacunki dla Polski.”(2)

Jak zapobiec epidemii cukrzycy? Podatek cukrowy od żywności przetworzonej jako rozwiązanie

Rząd widzą te statystyki zaproponował wprowadzenie podatku od cukru.

– Na każdy produkt, który zawiera cukry proste bądź sacharozę, powinien być nałożony dodatkowy podatek – podkreśla Krzysztof Łanda, były wiceminister zdrowia.

Wprowadzenie podatku cukrowego miałoby zwiększyć poziom wiedzy Polaków na temat spożycia cukru i licznych powikłań i konsekwencji, które idą za nim w parze.

Czy podatek od cukru będzie sposobem na zmianę nawyków żywieniowych Polaków?

Redakcja portalu Cukrzyca.pl uważa, że nie tędy droga.

Powinno się przede wszystkim myśleć o edukacji społeczeństwa o zagrożeniach płynących ze spożycia takiej ilości cukru.

Źródło: //cukrzyca.pl/polacy-zjadaja-ponad-40-kg-cukru-rocznie/

Przypisy