Podatek cukrowy w praktyce

Prawo i administracja w dietetyce

Wprowadzenie tzw. podatku cukrowego, czyli dodatkowej daniny od napojów zawierających cukier, substancje słodzące, kofeinę lub taurynę, spowodowało znaczne zmiany na rynku napojów. Część producentów w związku z dodatkową opłatą zdecydowała się na podwyżkę cen napojów. Inni prześcigają się w próbach uniknięcia opłaty cukrowej lub zmniejszenia jej wysokości – od zmniejszenia ilości cukru w dotychczas sprzedawanych napojach, po zmianę ich kwalifikacji na suplementy diety. Zwłaszcza ta ostatnia praktyka jest ostatnio bardzo popularna, choć budzi duże wątpliwości pod kątem zgodności z przepisami. 

Czym jest tzw. podatek cukrowy?

Podatek cukrowy to nowa opłata, obowiązująca od 1 stycznia 2021 r. Do jej zapłaty zobowiązani są zarówno producenci napojów, jak i przedsiębiorcy sprzedający je do punktów sprzedaży detalicznej. Obowiązek zapłaty opłaty cukrowej obejmuje napoje zawierające cukry, substancje słodzące (np. ksylitol, aspartam) czy też kofeinę lub taurynę [1]. Podatek cukrowy obejmuje więc większość napojów owocowych, gazowanych i energetycznych widniejących na...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI