Dołącz do czytelników
Brak wyników

Pierwszy raz poza granicami kraju!

Artykuł | 11 czerwca 2018 |
132

W dniach 8-10.05.18 na Targach Polagra Food zaprezentowano tradycyjny BAIJIU w Europie. Historycznemu wydarzeniu towarzyszyła prezentacja medialna połączona z degustacją. 

Baijiu jest najbardziej charakterystycznym i typowym wytworem chińskiej kultury, zarówno w jej wymiarze materialnym, jak i duchowym.  Posiada ponad 2 tysiące lat tradycji i w związku z tym również  niezwykle restrykcyjne przepisy i zasady tworzenia. Wytwarzanie Baijiu w Chinach jest procesem, w trakcie którego bardzo drobiazgowo podchodzi się do doboru surowców. 

Wzmianki na temat Baijiu pojawiające się w literaturze chińskiej na przestrzeni wieków są niezliczone i w pełni ilustrują jakim był on istotnym i ważnym elementem komunikacji, etykiety i konsumpcji w Chinach. Kultura chińska, nierozerwalnie związana z tym trunkiem,  wytworzyła wokół niego wiele interesujących zwyczajów i praktyk.

Zwiedzający Targi Polagra mieli, więc niesamowitą i wyjątkową okazję spróbowania, pierwszy raz oficjalnie poza granicami Chin, tego aromatycznego trunku. Na stanowisku zaprezentowało się 10 różnych dystrybutorów ze swoimi ofertami konkretnych marek Baijiu. Do odpowiadania na pytania z nimi związane zaangażowani zostali przedstawiciele z Chin oraz dedykowani tłumacze. Wszystko spotkało się z ogromnym zainteresowaniem ze strony zwiedzających, a samo stoisko zostało nagrodzone za swój projekt i prezencję.

Przypisy