Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Pierogi
Porcja na 4 osoby (po 5 pierogów)

Składniki:

Farsz:

  • 40 dag suszonych grzybów (ugotowanych w wywarze do barszczu)
  • 0,75 kg kiszonej kapusty (najlepiej własnej produkcji)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości
  • sól, pieprz, papryka

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej (białej)
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub mączki z tapioki
  • 2–3 łyżki oleju dobrej jakości
  • 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól

Przygotowanie:  

Farsz:
Ugotowane grzyby, kiszoną kapustę oraz cebule siekamy na drobno. Razem z oliwą/olejem oraz czosnkiem dusimy na małym ogniu na patelni. Masa ma być dosyć sypka. Doprawiamy do smaku.
Kapustę można przygotować dwa tygodnie przed Wigilią: do dużego słoja wkładamy pokrojoną w duże cząstki główkę kapusty, zalewamy letnią wodą osoloną w proporcji 1 łyżka soli/1 litr wody oraz dodajemy kilka ząbków czosnku.

Ciasto:
Do miski lub na stolnicę wsypujemy wszystkie suche składniki w kopczyk, robimy na środku wgłębienie, wlewamy tam olej i odrobinę wody. Ciasto zagniatamy. W zależności od konsystencji ciasta dodajemy sukcesywnie wody, do momentu, aż ciasto bez problemu odklei się od rąk. 
Następnie formujemy z ciasta kulę, dzielimy na części i rozwałkowujemy.

Okrągłym naczyniem wykrawamy w cieście kółka, wypełniamy odrobiną farszu i zagniatamy końcówki ciasta ręcznie.
 ...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy