Składniki:
Farsz:
POLECAMY
- 40 dag suszonych grzybów (ugotowanych w wywarze do barszczu)
- 0,75 kg kiszonej kapusty (najlepiej własnej produkcji)
- 1–2 ząbki czosnku
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości
- sól, pieprz, papryka
Ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej (białej)
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub mączki z tapioki
- 2–3 łyżki oleju dobrej jakości
- 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 szklanka gorącej wody
- sól
Przygotowanie:
Farsz:
Ugotowane grzyby, kiszoną kapustę oraz cebule siekamy na drobno. Razem z oliwą/olejem oraz czosnkiem dusimy na małym ogniu na patelni. Masa ma być dosyć sypka. Doprawiamy do smaku.
Kapustę można przygotować dwa tygodnie przed Wigilią: do dużego słoja wkładamy pokrojoną w duże cząstki główkę kapusty, zalewamy letnią wodą osoloną w proporcji 1 łyżka soli/1 litr wody oraz dodajemy kilka ząbków czosnku.
Ciasto:
Do miski lub na stolnicę wsypujemy wszystkie suche składniki w kopczyk, robimy na środku wgłębienie, wlewamy tam olej i odrobinę wody. Ciasto zagniatamy. W zależności od konsystencji ciasta dodajemy sukcesywnie wody, do momentu, aż ciasto bez problemu odklei się od rąk.
Następnie formujemy z ciasta kulę, dzielimy na części i rozwałkowujemy.
Okrągłym naczyniem wykrawamy w cieście kółka, wypełniamy odrobiną farszu i zagniatamy końcówki ciasta ręcznie.
Pierogi
Wartość energetyczna 595,24 kcal"
W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu 29,74%
Procentowy udział ene...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!