Pieczone warzywa w stylu OLE!

Zdrowe przepisy

Aromatyczna, chrupiąca i kusząca srebrzystym, kolorem – taka jest cebulka marynowana srebrna OLE! Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek jak i oryginalny składnik talerza z zakąskami. Dodaj ją do soczystych, domowych burgerów, a jej kruchość i głęboki smak zachwyci domowników i gości. W srebrzystej cebulce ukryty jest delikatny aromat z wyczuwalną nutą gorczycy, który sprawia, że ten wyjątkowy dodatek sprawdzi się także jako gotowa przekąska, idealna do przegryzania podczas towarzyskich spotkań. Odkryj wyjątkową cebulkę marynowaną srebrną OLE! i odmień smak domowych potraw.

Składniki:

pęczek botwinki z dużymi buraczkami,

POLECAMY

6 marchewek,

1 duża cukinia, 

2 duże bataty,

pęczek ugotowanych szparagów,

główka czosnku,

ser halloumi lub inny ser na grilla, 

3 łyżki cebulki marynowanej srebrnej OLE!,

oliwa do polania.

Sos:

1/2 szklanki śmietany 18%,

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,

po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku oraz natki pietruszki,

1 ząbek czosnku,

sól, pieprz

Buraczki, marchewki oraz bataty myjemy i obieramy i kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy na grubsze plastry. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Warzywa, wraz z liśćmi botwinki oraz kawałkami sera wkładamy do żaroodpornego naczynia (wcześniej ułożyć na nim papier do pieczenia). Obficie polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Pieczemy w 180C przez ok. 30 min do miękkości. W tym czasie dokładnie mieszamy sos śmietanowy do warzyw. Na ok.3 minuty przed końcem dodajemy cebulki OLE!. Danie podajemy na ciepło lub zimno z sosem śmietanowym.

Cebulka marynowana srebrna OLE!

Pojemność: 305 ml

Cena: około 6 zł

Więcej na: www.wole-ole.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI