Składniki:
pęczek botwinki z dużymi buraczkami,
POLECAMY
6 marchewek,
1 duża cukinia,
2 duże bataty,
pęczek ugotowanych szparagów,
główka czosnku,
ser halloumi lub inny ser na grilla,
3 łyżki cebulki marynowanej srebrnej OLE!,
oliwa do polania.
Sos:
1/2 szklanki śmietany 18%,
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku oraz natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz
Buraczki, marchewki oraz bataty myjemy i obieramy i kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy na grubsze plastry. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Warzywa, wraz z liśćmi botwinki oraz kawałkami sera wkładamy do żaroodpornego naczynia (wcześniej ułożyć na nim papier do pieczenia). Obficie polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Pieczemy w 180C przez ok. 30 min do miękkości. W tym czasie dokładnie mieszamy sos śmietanowy do warzyw. Na ok.3 minuty przed końcem dodajemy cebulki OLE!. Danie podajemy na ciepło lub zimno z sosem śmietanowym.
Cebulka marynowana srebrna OLE!
Pojemność: 305 ml
Cena: około 6 zł
Więcej na: www.wole-ole.pl